изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:01 EEST
Oткриха огромна подземна река под Амазонка    
По светаПодземна река на дълбочина 4 км, течаща под Амазонка в същата посока от запад на изток са открили бразилски учени, съобщи АФП. Благодарение на това откритие изследователите са достигнали до извода, че амазонският регион разполага с две речни системи – надземна, която е формирана от Амазонка, и подземна, кръстена "Хамза", преминаваща през дълбоки седиментни слоеве. Научният екип, ръководен от проф. Елизабет Пиментел, изследвал температурните данни на 241 кладенци, пробити от бразилския петролен гигант "Петробрас" в амазонския басейн.


Въпреки че текат в една и също посока, реките Амазонка и Хамза доста се различават. Амазонка е много по-тясна и нейните брегове отстоят "само" на 1 до 100 км разстояние. Докато руслото на подводната Хамза е с широчина от 200 до 400 км.

За сметка на това водите на Амазонка текат с много по-висока скорост от 0,1 до 2 метра в секунда. Що се касае до Хамза тя изтича със скорост от 10 до 100 метра на година. Водите й се втичат дълбоко под морето, някъде около устието на Амазонка. На това обстоятелство вероятно се дължи малката соленост на морските води в този регион, заключават бразилските учени.

Бразилия разполага със система от 12 речни басейна, в които са съсредоточени 13% от сладководните запаси на планетата, припомня агенцията. http://www.btv.bg
 


Сходни връзки

Oткриха огромна подземна река под Амазонка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди