изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:32 EEST
ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО МЕЖДУ БЪЛГАРСКИ И РУМЪНСКИ ПОЛИЦАИ    
Ред и сигурност Оценката на Министерството на вътрешните работи за сътрудничеството на българските и румънски полицаи е много висока. Това каза на пресконференцията в курорта Албена комисар Милчо Енев - директор на главна дирекция "Охранителна полиция" на МВР. В началото на срещата с журналисти директорът на Областната дирекция на МВР в Добрич комисар Стефан Йончев припомни, че за втора поред година съвместни екипи от български и румънски полицаи работят в два наши курорта - Албена и Златни пясъци, и два в северната ни съседка - Мамая и Нептун.

Според комисар Енев, постигнатите високи резултати са в няколко посоки - подобряване на комуникацията между българските и румънските полицейски служби, подобряване на обслужването на гражданите от двете държави, създаване на възможност за по-добро чувство за сигурност на летовниците. Шефът на "Охранителна полиция" посочи, че заради добрите резултати от Слънчев бряг и Бургас също проявявали интерес към такива съвместни наряди.

Това съвместно сътрудничество беше взето за пример и от други държави в Европа, каза Лучиан Диница - директор на "Пътна полиция" към Генералната инспекция на полицията на Министерството на администрацията и вътрешните работи на Румъния. По примера на българо-румънските екипи т. г. започнали съвместни дейности между полицейските служби на Унгария и Австрия, Словакия и Хърватска. Съществували преговори между Чехия и Словакия, Франция и Италия, Франция и Испания. В началото на този летен сезон интерес към сътрудничеството с Румъния е проявила и Гърция. Според директора на румънската "Пътна полиция" сътрудничеството е много добре прието от страните от Европейския съюз. Интерес е бил деклариран в края на м. г. и на ниво професионални асоциации на европейските полиции. Диница благодари от името на вътрешното министерство на Румъния на българските колеги и българските власти и изрази надежда, че сътрудничеството ще продължи и ще се разшири, включително и през зимния период. Трябва да се помисли, да се обсъди заедно да се използват съвместни екипи с вертолети по границата, за да сме по-ефективни, каза Деница. По думите му, много е важно в този момент българската и румънската полиции да използват модерни средства за бързо реагиране. 

 

 

Изключително сме доволни от присъствието на румънски колеги на територията на Албена, каза комисар Йончев. По думите му, ползите са в няколко направления. От една страна е подобрената комуникация с румънските туристи, самите те чувствали по-голяма сигурност когато видят свой сънародник, и то облечен в националната им униформа. Другото направление е по отношение на работата с водачите на МПС - румънските полицаи разяснявали какви са нашите правила и какви санкции биха последвали, ако не се спазват. Комисар Йончев съобщи, че от 1 юни до момента в полицейското управление в Албена са постъпили 150 заявителски материала, като за двама пострадали румънски граждани са образувани досъдебни производства - за ПТП със загинал и за кражба. Няма извършени тежки криминални престъпления - убийства, изнасилвания, изнудвания. Комисар Милчо Енев изказа благодарност за добрата съвместна работа на  ръководствата на Албена и Златни пясъци. Като изключително съвместна определи съвместната дейност и директорът на ОД на МВР във Варна Димитър Димитров. По думите му, т. г. няма извършени престъпления от румънски туристи, през м. г. са били 7.

 

 

Благодарност от името на ръководството на Албена изказа Йовка Страшилова - директор "Продажби" в курорта. Тя посочи, че от тази година има 10 процента ръст на румънските туристи. Очаква се в края на сезона те са достигнат 45 000 души, като за юли и август са около 30 000. НДТ     

 


Сходни връзки

ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО МЕЖДУ БЪЛГАРСКИ И РУМЪНСКИ ПОЛИЦАИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди