изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:41 EEST
Пенсии и заплати няма да се вдигат?    
ПолитикаВероятността за увеличаване на пенсии и заплати е малка, заяви пред БНР Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в Народното събрание. Тя отхвърли и възможността за актуализация на бюджета. За промяна на закона заговори премиерът Бойко Борисов по повод недостигащи 25 млн. лв. за Водното огледало в Кърджали. "Аз не смятам, че когато премиерът е казал, че има нужда от актуализация на бюджета, за да се платят тези 25 млн. лв., е имал предвид истинска актуализация, която да променя параметри в бюджета", коментира Стоянова.

Актуализация не се налага и няма да се прави, освен ако не се наложи от икономическата обстановка. Според председателя на бюджетната комисия тези 25 млн. лв. могат да бъдат отложени или пък да бъдат разплатени, ако този бюджет позволява това от икономии на други разходи. Това може да стане със санкция на парламента от резерви, посочи Менда Стоянова, цитирана от КРОСС.

„Приходите в бюджета са тези, които биха могли да наложат актуализация, но на този етап не очакваме това да се случи до края на годината. Това може да стане само при евентуален срив на приходите, който по никакъв начин не би могъл да бъде компенсиран от намаление на разходите. Тогава би трябвало бюджетното салдо да бъде коригирано. Отрицателното бюджетно салдо изисква от някъде да се вземат пари на заем, за да похарчим повече, отколкото сме събрали като приходи. Към 31 юли данните по приходната и разходна част на бюджета не ни дават основание да считаме, че ще се наложи такава актуализация", каза Стоянова.

Приходите са с около 300 млн. лева по-малко, допълни тя, като допълни, че основното неизпълнение ще бъде именно от осигуровките." Бюджет 2012 в момента се работи на ниво Министерство на финансите, разговори с останалите министерства по отношение на разходните пера, това е нормална бюджетна процедура. Основните макроикономически параметри са тези, които бяха заложени вече.", каза още Стоянова, цитирана от БГНЕС.

Засега икономическият растеж е по-нисък от очаквания и на тази база се търсят възможности за толкова разходи, колкото ще бъдат и приходите, съобщи още тя.

Липсата на индексация на пенсии и заплати тя обясни с тежката икономическа криза.  Когато имаме реално увеличение на приходите, тогава ще се мисли за чиновниците, заяви председателят на бюджетната комисия. "Съгласна съм, че България с минималната си работна заплата е на последно място в Европа, но нека видим с какъв старт влезе в ЕС и как наваксваше това през всичките тези 20 години на преход. Това не може да стане бързо. Пенсиите наистина са ниски, но за да се плащат, всички ние трябва да работим повече, за да се генерират приходи." Стоянова припомни, че 7 млрд. лева са разходите за пенсии годишно. Половината не се покриват от осигуровки, а от данъкоплатците, обърна внимание тя (чрез трансфера от бюджета за НОИ в размер на около 3.5 млд. лв. годишно - бел. ред.)

"Пенсионната реформа става твърде бавно и не може да компенсира демографските дисбаланси, които се натрупват в тази система", каза Менда Стоянова. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Пенсии и заплати няма да се вдигат? | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Пенсии и заплати няма да се вдигат?
Автор: Anonymous да 2011-08-29 @ 15:39 EEST
Лошо!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди