изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:36 EEST
Морето изхвърли разстрелян делфин край Лозенец    
Екология Застрелян с автоматично оръжие делфин бе изхвърлен от морето на брега на къмпинг "Корал" край южния черноморски град Лозенец. Снимки на убитото животно бяха публикувани онлайн от Атанас Русев, който описва и опитите си да получи съдействие от властите, за да бъде делфинът погребан и да има разследване на убийството му.Русев, който е концесионер на плажа на "Корал", описва бездействието на местните полицаи, както и бездействието на община Царево. 

Днес от Министерството на земеделието съобщиха, че министър Мирослав Найденов е разпоредил разследване на случая. То ще се проведе от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), която вече е изпратила екип на място. Делфините в Черно море са защитен вид и ще се търси наказателна отговорност, заяви министър Найденов. В България вече е в сила и промяната в Наказателния кодекс, която криминализира насилието над животни.По информация на в. "Дневник" обаче вече не се знае къде е тялото на убитото животно.  http://m.vesti.bg

Хора срещу делфини в Черно море

МВР и прокуратурата отказаха да се занимават с разстрелян делфин

Повече от месец, след като парламентът шумно прие последните поправки в Наказателния кодекс (НК), с които криминализира насилието над животни, МВР и прокуратурата нагледно показа колко безсмислено е било това. Въпреки че новите текстове в НК вече са в сила, полицията в Царево категорично е отказала да се занимава с очевидно разстрелян с автоматично оръжие делфин, изплувал на плажа на къмпинг "Корал" пред дни. Това написаха в сряда анонимни очевидци на зловещата гледка в сайта www.clubextreme.org.

Мъртвият бозайник бил изхвърлен от морето в края на август и тогава къмпингуващите с ужас забелязали, че по тялото му има все още кървящи дупки от откос. Очевидците веднага подали сигнал на спешния телефон 112. Час по-късно на мястото били изпратени двама униформени, които просто констатирали, че според началника им в Царево случаят няма как да се квалифицира като убийство и те няма какво да направят.

"Стоях и не вярвах на очите си. Разстрелян делфин, вероятно с автоматично оръжие, не е престъпление в България??? Обадих се на адвоката си, който ми нашепна няколко закона по които това си е чисто престъпление. Е, как да не е престъпление като го има в НК: Чл. 325б. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) Обезумял в тъмнината, реших твърдо да оставя делфина да погледа звездите още една нощ в морето, което беше неговият дом - преди някой или нещо да го погребат в земята, която обитаваха чудовищата - хората. Не заслужаваше да е там. Вечерта друг човек се обади на 112 за делфина, а от там зададоха загадъчния въпрос: "А вие видяхте ли извършителя?"... През нощта написах за това във Фейсбук със снимки, като любезно постнах и на моя приятел Бойко Борисов, бТВ, БНТ и, където се сетя още. Не че очаквам от ББ да се намеси естествено - просто си говорим", пише в www.clubextreme.org един от очевидците.

На следващата сутрин хората направили нов опит да накарат някоя от институциите да си свърши работата и поне да се погрижи за извозването на тялото, което втори ден шокира десетки деца, играещи си по плажа. След като от ветеринарната служба очаквано отказали да се ангажират с някакви действия, случаят стигнал и до местната районна екоинспекция.

"Бяхме в морето с лодката за риба, когато ми се обадиха по телефона от Екологията в община Царево. Към 10.20 сутринта. Човекът каза, че задължение на концесионера е да си почиства плажа. За него това представляваше просто едно почистване... Не знам точно колко минути виках по телефона, но стигнахме до там, че дори и аз да направя всичко, беше нужно да му се обадя, за да ми каже къде да заровя делфина", продължава разказът.

В крайна сметка в къмпинга бил изпратен багер, който да вземе мъртвия бозайник. Никой не обяснил на втрещените хора къде ще бъде заровено тялото и дали все пак разследващите няма да предприемат нещо. Прокуратурата в Бургас не бе открита от Mediapool за коментар.

"Надявам се единствено, че духът на делфина навреме се е върнал далеч, далеч, далеч в морето, там, от където земята на чудовищата не се вижда... И сега волно си плува сред близките и дечицата... И им спестява разказа за един сън, за един ужасен свят населен с отвратителни същества", завършва текстът.

http://www.mediapool.bg

 

 


Сходни връзки

Морето изхвърли разстрелян делфин край Лозенец | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди