изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:49 EEST
НА ПРОТЕСТ ДОБРИЧ КАЗА „НЕ” НА ШИСТОВИЯ ГАЗ    
Общество

,Протестиращите връчиха нота на областния управител Желязко Желязков. Според него, протестът е политически

С плакати „Добрич против добива на щистов газ”, „Не превръщайте Добруджа в пустиня!”, „Не посягайте на водата!”, „Не на шистовия газ” граждани вчера излязоха на протест пред областната управа в Добрич.  Митингът бе организиран от гражданско обединение „Добрич против шистовия газ”. Председателят му Александрина Панайотова заяви, че с решението на правителството за разрешаване на проучване и добив на шистов газ съществува реална опасност за добруджанското земеделие, което осигурява около 1 милиард лева приходи в нашия регион и е много повече от 30 млн. лв., които се дават от „Шеврон” като бонус за България.



 „С обричането на туризма и селското стопанство можем да останем без работа, без доходи, хората в бъдеще да страдат повече от ракови заболявания”, посочи тя. Тя съобщи, че организаторите на протеста са поискали в Добрич да се проведе извънредна сесия на Общинския съвет по проблема.

Ораторите на митинга заявиха, че сондажните проучвания и добивът на шистов газ крият рискове за природата и за здравето на хората в Добруджа и в Лудогорието. „Длъжни сме да съхраним красотата и плодородието на Родината. Длъжни сме да предпазим здравето и живота на децата си!” – подчерта пред събралите се  Емилия Иванова, една от участничките в протеста.

„Не желаем България да се превърне в пустиня, да има занемарена, необработваема земя. Очакваме вие като наши представители да подкрепите и заастанете твърдо зад позицията и исканията ни, а именно: да се отнеме концесията на фирма „Шеврон” и да се забрани добивът на шистов газ в България, защото добиването на шистов газ е добив на пари”, се казва в протестната нота, приета на митинга. Тя бе връчена на областния управител Желязко Желязков и е адресирана до президента, премиера, до областния управител и кметовете на общински центрове.

 

Областният управител Желязко Желязков прие представители на протестиращите, които му връчиха протестната нота. След като изслуша мотивите на протестиращите, той заяви, че може да приеме нотата, но не може да я подкрепи.     Според него, експертите сочат, че добивът на шистов газ има известен риск, но когато рискът е управляем, той може да бъде овладян. Ж. Желязсов посочи, че при добива на шистов газ химикалите, които се използват, са под 1 процент, а в плувните басейни са много повече.

„Не мога да се съглася, че Министерски съвет е взел това решение без предварителни проучвания и сондиране на експертни мнения. Няма правителство, което да взема решения в ущърб на здравето на своите граждани. Защо в Нотата са изложени само негативите? Това, което имам като информация е, че върви широка обществена дискусия на експертно ниво, на ниво министерства и компетентни институции, където се обсъждат и се дискутират както положителните страни и опит на други държави в това отношение, така и възможните проблеми при добива и последващото депониране на течните и твърди отпадъци, въздействието  върху околната среда, с оглед това да не бъде допуснато и рискът да бъде минимизиран" - заяви областният управител. Не виждам никаква реална опасност, подчерта още той. Според него, фактът, че от инициативния комитет посочват само негативните страни на проблема, сочело, че се изпълнява политическа поръчка. От инициативния комитет категорично отрекоха това. „Ние не сме представители на политически организации. Аз съм гласувала за ГЕРБ, но никъде в платформата на партията не е записано, че някой ще посегне на живота ми, а в случая става точно това”, подчерта една от представителките на гражданско обединение „Добрич против шистовия газ”.

От областна управа съобщиха, че веднага след срещата при областния управител, на която присъстваха неговите заместници Тодор Георгиев и д-р Катя Ганова, протестната нота е била изпратена на адресатите – президента и  министър-председателя на Република България и кметовете на общини в Област Добрич. НДТ

 

12-годишно момиче накара света да замлъкне за 6 минути /ВИДЕО/

 

ИНИЦИИРАТ МЕСТЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 

НОВА АНКЕТА НА ndtnews.hopto.org: ВИЕ СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ "ШЕВРОН" ДА ДОБИВА ШИСТОВ ГАЗ В ДОБРУДЖА?

 


Сходни връзки

НА ПРОТЕСТ ДОБРИЧ КАЗА „НЕ” НА ШИСТОВИЯ ГАЗ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НА ПРОТЕСТ ДОБРИЧ КАЗА „НЕ” НА ШИСТОВИЯ ГАЗ
Автор: Anonymous да 2011-09-01 @ 19:35 EEST

Проблемът не е в това, че може да стане екологична катастрофа. Проблемът е в това, че ставаме зависими от чужди хора, които не живеят тука и винаги могат да си избягат по родните места, като се направят че ни лук са яли, ни лук мирисали. Ще се радвам нищо да не се открие, защото българите винаги бързат да се продават, а после си чукат по кухите кратуни: "Въх, каква стана!" ... :-)

НА ПРОТЕСТ ДОБРИЧ КАЗА „НЕ” НА ШИСТОВИЯ ГАЗ
Автор: Anonymous да 2011-09-03 @ 01:15 EEST
Областният управител на Добрич - Желязко Желязков се оказа мишка.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди