изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:24 EEST
Законът не позволява екопроверка на сондажите за шистов газ    
ЕкологияВъпрос за разрешението за проучване за находища на шистов газ отправи към министъра на околната среда и водите Нона Караджова депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев.  Курумбашев изрази разочарование, че тема с такова обществено значение е била прехвърляна вече 4 месеца заради промени в реда на НС. Той посочи, че в Пенсилвания в повече от 179 кладенеца, в които се произвежда вода за добив на шистов газ е установено ниво на радиация над 1000 пъти над федералните стандарти.

До момента в САЩ има 500 000 кладенци, което е два пъти повече от 1990 година. „Кажете ми дали ще се опитаме да поддържаме температурата в къщата, като изгаряме мебелите", попита Курумбашев.

В отговор министърът на екологията Караджова заяви, че съгласно българското законодателство, което е хармонизирано с европейското, намеренията за проучване на нефт и газ не са регламентирани за оценка в Закона за околната среда. Процедурата по ОВОС се извършва преди даването на разрешение за добив, ако дотам се стигне, т.е. когато има яснота по технологичния процес.

Относно процедурата по ОВОС, провежда се самостоятелна процедура за оценка за опазване на защитените зони. Ако инвеститорът внесе искане да направи такава оценка, ще дадем разрешение, заяви Караджова.

„И да имаме желание за ОВОС, нямаме по каква процедура да го направим", заяви министърът.

Неудовлетворен от отговора, Курумбашев каза: „Мислех ви за съюзник в тази борба. Ясно е, че инвеститорът няма да се обърне към вас или ще направи това когато технологичният процес е в приключваща фаза. Тогава много еколози трябва да си подадат оставките, ако се разреши добивът на шистов газ. Както това се случи вече с един ваш колега (американският министър).

Курумбашев изтъкна, че във Франция е приет закон за забрана на проучванията на шистов газ.
Той посочи, че общинският съвет в Нови пазар е взел решение с 15 на 0 да се направи ОВОС и на заседанието представителят на ГЕРБ е попитал дали в Банкя ще допуснат подобни проучвания.

Нона Караджова отговори, че не може да даде оценка за въздействието, без да е информирана за някакви проекти. Самата дейност по добив не може да бъде извършена без оценка по закона за оценка на защитените зони.

Караджова допълни, че негативни въздействия са възможни и от други добивни дейности.

http://news.ibox.bg

 


Сходни връзки

Законът не позволява екопроверка на сондажите за шистов газ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди