изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:18 EEST
РЕФЕРЕНДУМ ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ …ДРУГИЯ ПЪТ    
Новини  Извънредно заседание на Общинския съвет в Добрич се проведе на 3 септември по искане на 15 общински съветници, които внесоха докладна записка относно провеждане на местен референдум във връзка с решението на правителството за търсене и проучване на шистов газ на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Няколко са характеристиките, с които това заседание ке остане в историята на местния парламент. То бе извънредно, проведено в съботния, макар и работен ден, водено не от председателя Иван Мандев, който отсъстваше,а от общинския съветник от ГЕРБ Керан Керанов, от сериозното гражданско присъствие и от това, че повечето хора в залата, сред които със сигурност и общински съветници, не разбраха какво се гласува.

 

Заседанието имаше за цел да се реши дали Общинският съвет ще свика местен референдум на 23 октомври, когато заедно с вота си за президент и местна власт, добричлии да отговарят на въпроса  СЪГРАСНИ ЛИ СТЕ ДА БЪДАТ ИЗВЪРШВАНИ ПРОУЧВАНИЯ И ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ГРАД ДОБРИЧ”. Според вносителите на предложението, този вот би струвал на общината 30 370 лева.

Заседанието се проведе при сериозно гражданско присъствие в залата на Общинския съвет, включително и майки с малки деца. Бяха издигнати плакати като „Гласувайте по съвест и сърце, а не с политически клишета”, „Чиста Добруджа или шистов газ”, „Отговорността зависи и от вас”, „Енергийно независим, гладен, жаден и беден”, „ГАЗирана вода” НЕ! Благодяря!” Предварително се бяха записали за изказвания представители на гражданските комитети срещу шистовия газ от София и Варна.

Докладната записка на групата от 15 общински съветници бе прочетена от Пламен Добрев от „Атака”, чийто подпис бе първият положен под нея. След гласуване общинските съветници дадоха думата на Александрина Панайотова – председател на гражданско обединение „Добрич против шистовия газ”. Тя посочи, че въпросът касае живота и здравето на хората от община Добрич. „Като граждани ние категорично заставаме срещу възможността на територията на Добрич”, заяви тя и напомни, че, според Конституцията, гражданите имат право да живеят в благоприятна околна среда и да се грижат за нея. „Гражданите на Добрич трябва да определят приоритетите и дали да решат тук да е житницата на България или място, където се долива шистов газ”, каза още тя.

От групата на ПП ГЕРБ пък я попитаха защо само един общински съветник от тяхната група /Сабина Дукова/ се е подписал под докладната записка и да не би инициаторите да са считали, че съветници от ГЕРБ няма да я подкрепят, тъй като те били категорично „за” референдум.

Стана ясно, че като водеща комисия във връзка с предложението за провеждане на местен референдум е била ПК „Законност, обществен ред и контрол”. Нейният председател Димитричка Тодорова съобщи, че от всички членове на комисията, само трима са успели да присъстват на обсъждането на докладната записка. Тяхното становище е, че, според закона, уреждащ провеждането на местни референдуми, то трябва да се обсъди предварително от всички постоянни комисии, което не е имало време да се стори.  Освен това трябва 30 дни преди провеждане на референдума да се проведе информационна кампания. Затова предложението на комисията бе: „Докладната записка от групата общински съветници да бъде включена в дневния ред на заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе на 20 септември 2011 г., за да се даде възможност на постоянните комисии и кмета да представят становище. По този начин ще се спазят законовите изискванията и ще се гарантира законосъобразността на решението на Общинския съвет.” Това предложение  на ПК по законност, правов ред и контрол по-късно бе подложено на гласуване и прието от Общинския съвет. Поради бурното несъгласие на  присъстващите в залата граждани, от групата на ГЕРБ още веднъж заявиха, че са за провеждане на референдум, тъй като решението засяна област Добрич, част от което е община град Добрич. След почивка, много дебати, коментари, дюдюкания и ръкопляскания, дори и разменени обиди между общински съветници и граждани, бе прието още едно предложение. То бе на общинския съветник и областен лидер на ВМРО Йордан Йорданов. То предвижда разрешаването на проучването и добива на шистов газ да става само след проведен местен референдум. След получаване на заявление за извършване на такава дейност Общинският съвет ще трябва да определи дата за такъв, а в бюджетите на общината от 2012 година занапред всяка година да се определя ресурс за провеждане на такова допитване.

По време на заседанието стана ясно, че решението на правителството е можело да се обжалва в 14-дневен срок след обнародването му на 21 юни, но това не е сторено от нито една община, обясни кметът Детелина Николова. Та заяви още, че след решението на правителството, в община Добрич не е постъпило никакво уведомление или решение за започване на проучване и добив на шистов газ. Предвид характеристиките на общината, която обхваща предимно територията на града, Д. Николова счита, че няма никакъв шанс тук да има сондажи. „Моето мнение е, че насрочването на референдум в деня на изборите, означава, че ще лишим гражданите от правото на широко информиране и публично обсъждане”, каза тя. И добави, че предложението е да се даде възможност извън предизборната кампания да се организира от администрацията на общината широко публично обсъждане като се поканят експерти от икономическото министерство, от МОСВ, научни институти, НПО.

Както се чу и от трибуната на сесията, казусът „Референдум за шистовия газ” многократно по време на сесията се използва с предизборен оттенък. Това и липсата на определена конкретна дата за провеждането му, а само отлагането за след изборите, накара присъстващите граждани да реагират бурно и да останат недоволни от своите избраници.

 

ОЩЕ ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 

 

 

 


Сходни връзки

РЕФЕРЕНДУМ ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ …ДРУГИЯ ПЪТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди