изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:23 EEST
БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК СЕ РАДВА НА ЗАСИЛЕН ИНТЕРЕС ОТ ТУРИСТИ    
ТуризъмПрез това лято интересът на туристите към Ботаническата градина в Балчик е бил засилен, информират от там. Имало е дни, в които градината, която е в структурата на СУ „Св. Климент Охридски” е била посетена от 4 200 души гости, от които организирани са били 800, а останалите са били на индивидуално посещение.

Както НДТ вече писа, през това лято в Ботаническата градина има много интересни екземпляри, които привличат ценителите. За пръв път в историята на градината в Балчик цъфна американски столетник –агаве американа. При това цели два екземпляра.

Агаве американа е южноамериканско растение, от което се приготвя всеизвестната мексиканска текила. То цъфти само веднъж в живота си – когато стане на сто години и след това умира. За първи път в Ботаническата градина в Балчик се наблюдава цъфтеж на такова растение. Цветоносното стебло на столетника достига до 6 метра. Растежът му е продължил цели два месеца.

Цветът е белезникаво бял, прилича на камбанка като огромна момина сълза. Екземплярите, които цъфнаха това лято са част от колекцията кактуси и сукуленти на Университетската ботаническа градина, чието начало е сложено още от основателите на градината, академик Даки Йорданов и неговите колеги, през 1955 година. Всички тези растения са донесени тука като семена или няколко годишни растения. В момента те са над 50 годишни и поради този факт последните няколко години почти всяка година цъфва някой от столетниците, но за първи път цъфна агаве американа.  

В ботаническата градина винаги представлява интерес да се види и метасеквоята, която в ботаниката е нещо като динозаврите в зоологията. Смятало се е, че този вид е изчезнал, но той е открит през 60-те години на миналия век при една експедиция в Азия. Експедицията е била международна ботаническа  и в нея са взели участие и български учени. Тогава този вид е бил открит като живо растение, събрали са от него семенен материал и от   този материал е било занесена в ботаническите  градини в София, в Париж и в Лондон. От тези семена са отгледани растения за първи път извън естествения им ареал на разпространение Азия. И едно от тези растения, отгледано в Ботаническата градина София, още като млада фиданка е донесено тук в Балчик две години след основаването на градината - през 1957 година. В момента то е огромно дърво и заедно със братята и сестрите  си от софийската ботаническа градина и тези от Лондон и Париж, са най-старите екземпляри в световен мащаб, отгледани извън естественото им място на разпространение. И затова това дърво има освен ботаническа и историческа стойност. Най-старото дърво в градината пък е едроцветна магнолия, която се смята пък за едно от най-старите дървета от този вид на Балканския полуостров. Цъфти редовно в средата  или в края на юни. Отрупана е с пъпки всяка година – тази година също. Вярва се, че ако заспиш под цъфнала магнолия, може и да не се събудиш, защото аромата й е силно упойващ.

В момента в Ботаническата градина се извършват и традиционните за това време на годината дейности, като подготовка за есенно-зимния сезон – подхранване на растения, подготвяне на разсади, като обещанието е догодина посетителите отново да имат възможността да се полюбуват на различните видове колекции от билки, пролетни, летни и есенни цветя и екзотични за страната дървесни видове. НДТ

 


Сходни връзки

БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК СЕ РАДВА НА ЗАСИЛЕН ИНТЕРЕС ОТ ТУРИСТИ | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК СЕ РАДВА НА ЗАСИЛЕН ИНТЕРЕС ОТ ТУРИСТИ
Автор: Anonymous да 2011-09-13 @ 07:19 EEST
Интерес имат и обикновените български граждани, които обаче не могат да се порадват на красотите, заради безбожно високата цена на входа. Но кой да помисли за това?! За пореден път ни се доказва, че не сме желани в собствената си държава и нямаме право да бъдем част от нейните природни дадености.
БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК СЕ РАДВА НА ЗАСИЛЕН ИНТЕРЕС ОТ ТУРИСТИ
Автор: Anonymous да 2011-09-13 @ 10:07 EEST
Абсолютно верен коментар!
БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК СЕ РАДВА НА ЗАСИЛЕН ИНТЕРЕС ОТ ТУРИСТИ
Автор: Anonymous да 2011-09-13 @ 20:43 EEST
Много точен коментар.
БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК СЕ РАДВА НА ЗАСИЛЕН ИНТЕРЕС ОТ ТУРИСТИ
Автор: Anonymous да 2011-09-13 @ 21:48 EEST

Не сте желани, я! След "Крушарския плаж" има горичка, където ходят да къмпингуват главно добричлии. Идете да видите какво чудо е там. По-добре е Дворецът  да си остане културно място, което да се посети на цената на билета за едно кино, отколкото да се превърне в боклучарник.

И за мен 10 лв. са немалко пари, обаче това което видях тази година беше прекрасно. Хората са се потрудили много и си заслужават парите. Между другото за деца е 2 лв.; за балчиклии също има някакво намаление. 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди