изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:44 EEST
НАД 20 000 УЧЕНИЦИ ВЛИЗАТ В КЛАСНИТЕ СТАИ ДНЕС    
ОбразованиеОколо 20 100 ученици, разпределени в хиляда паралелки, ще влязат в класните стаи днес в учебните заведения в Добричка област. Първокласниците са 1721 и са с около 150 повече в сравнение с миналата учебна година. Данните съобщи за НДТ началникът на Регионалния инспекторат по образование Петър Петров. Той добави, че учебната година започва нормално, ремонтните дейности навсякъде са приключили.

Около 1860 са учителите в областта. Няма закрити училища, а общият брой на учебните заведения е 88 - 70 общообразователни, 11 професионални, 3 помощни и 4 частни.

35 са средищните училища, съобщи още П. Петров. Най-много са в общините Добричка и Крушари. Проектът на Министерството на образованието относно тяхното финансиране ще стартира през януари. В средищните училища учениците от 1 до 8 клас ще се обучават целодневно. Там са и слетите паралелки. Вече е проведено обучение с директорите и са изготвени 2-годишни концепции за постигане на по-добро качество на образованието, заяви началникът на РИО. Това е краткосрочната цел, а ефектът ще се види по резултатите от външното оценяване.

През тази учебна година ще бъде поставен сериозен акцент и върху квалификацията на преподавателите, информира също г-н Петров. Идеята е обучението да се провежда според конкретната ситуация в дадено училище.

На 15 септември влиза в сила и Наредба 6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детските заведения, приета на 10 август тази година от Министерството на здравеопазването, припомня dir.bg. Правилата на наредбата ще се прилагат в детските градини, детските лагери, домовете за деца, частните детски градини, частните детски кухни. Досегашният рецептурник, по който се изготвя седмичното меню в детските градини ще бъде променен. Наредбата ограничава консумацията на белия хляб, сирена с растителни мазнини, пилешко месо с кожа. Консумацията на колбаси е забранена. Недопустимо ще бъде използването на картофено пюре на прах. Предвижда се храната да се приготвя чрез варен е, печене или на пара. Плодовете ще се нарязват непосредствено преди консумацията им. Децата трябва да пият слабо минерализирана вода, изворна или трапезна. Соковете трябва да са само натурални. Тортите и шоколадите се ограничават до два пъти седмично. НДТ
 


Сходни връзки

НАД 20 000 УЧЕНИЦИ ВЛИЗАТ В КЛАСНИТЕ СТАИ ДНЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди