изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:39 EEST
СУПЕРЛАТИВИ ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО ШАХМАТ В АЛБЕНА ОТ ФИДЕ    
Спорт
Вицепрезидентът на ФИДЕ Али Нихат Язичи, който е и президент на шахматната федерация на Турция, записа със суперлативи БФШ и ръководството на Албена за европейските индивидуални първенства по шахмат за деца до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 години, провеждащи се в момента в родния ни курорт.


„Кандидати за организирането на това голямо състезание, в което участват 1050 шахматисти от 48 държави,  бяха Албена и Кападокия. Аз оттеглих кандидатурата на Турция и днес не съжалявам, защото виждам, че сте се справили фантастично с организацията. На 100 процента сте изпълнили абсолютно всички условия, дори времето е с вас”, заяви г-н Язичи. Той е поканил в българския курорт 15 титулувани журналисти от водещи телевизии, радиа, вестници и агенции от Турция да отразят отблизо представянето на шахматистите от южната ни съседка. Делегацията им е една от най-многобройните.
Днес Али Нихат е на 47 години и споделя, че от четири десетилетия е в този спорт.
„Спомням си, че на 7 години бях в болницата за операция, когато баща ми закупи и ми донесе шахматна дъска. След първата игра веднага се влюбих в този спорт и започнах да го упражнявам за забавление. На 12 години срещнах един приятел, който е голям шахматист в Турция. Казва се Четин Сал. Той ме покани в най-големия клуб в Истанбул и така реших по-активно да се занимавам с шахмат. Не бях талантлив, но прочетох 50 пъти книгата „Основите на шахмата” на Капа Бланка. На 15 станах главен съдия, а на 18 години стигнах до призовите места в шампионата на Турция при юношите до 20 години. Трябваше да участвам на Балканиада. Тогава обаче си спомням, че ми искаха 600 марки, за да участвам. Бяхме бедно семейство и нямах възможност да реализирам потенциала си на голямо състезание. Тогава си казах, че ще спра със състезателната си кариера, ще стана президент на турската федерация и ще направя така, че един ден на състезателите да не им се налага да се сблъскват с препятствия като моето. Започнах да се изкачвам по стълбичката на съдийството и днес гордо мога да кажа, че изпълних целта си. Седмица след Олимпиадата по шахмат в Истанбул през 2000 година станах президент на федерацията по шахмат на Турция.
Тогава федерацията имаше 300 членове. Страната ни нямаше нито един медал на международната сцена. Имахме няколко съдии и само един треньор, който беше от Русия. Турция не беше на картата на шахмата. Днес имаме 175 000 членове и 50 000 треньори. Годишно организираме 8000 турнира, а бюджетът ни е 6,5 милиона евро. Най-големият ми успех обаче е, че успях да вкарам шахмата като предмет в училище и това дава възможност на 3 милиона деца да го упражняват”, заяви Али Нихат Язичи.
Той посочи, че отношенията между българската и турската федерация винаги са били много добри и похвали усилията на ръководството на Албена, които полага за популяризирането на шахмата.
“България е легенда в този спорт. Имате големи традиции и успехи в лицето на състезатели като Веселин Топалов, Антоанета Стефанова, Иван Чепаринов и много други. На Вас Ви прилича да бъдете домакини на състезания от подобен ранг”, каза още една от най-важните фигури в световния шахмат. В чест на европейското първенство в Албена и на добрите взаимоотношения между България и Турция той подари на курортния комплекс градински шахмат, който тежи 1000 кг. Предстои той да бъде монтиран тази седмица, а на него ще има надпис, че е подарък от Турската шахматна федерация.


 


Сходни връзки

СУПЕРЛАТИВИ ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО ШАХМАТ В АЛБЕНА ОТ ФИДЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди