изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:35 EEST
Холандия ни реже за Шенген и заради сегашния кабинет    
Европейски съюзПосланикът на Холандия у нас Карел ван Керстен потвърди, че страната му е против приемането на България в Шенген. Аргументът му е, че направеното от страната ни по механизма за контрол и проверка не е достатъчно. Изказването си Ван Керстен направи след работната среща на посланиците на ЕС с кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. “Казах и на г-н Плевнелиев, и на г-жа Попова - това е оценка за България, не само за настоящето, не само за миналото правителство, за работата на парламента и прочие”, каза дипломат № 1 на Холандия.  Думите му леко се разминаха с тези на Росен Плевнелиев, който минути преди това заяви: “Посланикът на Холандия заяви ясно и категорично, че оценката на холандското правителство към момента за неприемането на България в Шенген е базирана на действия на предишното правителство.”

След настояване на журналистите, Ван Керстен отново взе думата и специално подчерта, че въпросът за членството в Шенген не трябва да се обвързва с предстоящите избори. “Ще е погрешно, ако в хода на предизборната кампания се каже - вие сте виновни. Това ще бъде особено погрешно по отношение на министър Попова, която положи големи усилия.”

Посланикът отказа да коментира намерението на София да наложи вето върху предстоящите промени в шенгенското законодателство, ако не бъде допусната в свободната от граничен контрол зона. “Подкрепям позицията на българското правителство, че българският глас трябва да бъде чут и че правилата трябва да важат за всички”, каза на свой ред Плевнелиев. Той заяви, че тази позиция ще заяви и на предстоящите си срещи в Германия и Франция. Днес е първата от тях - с немския канцлер Ангела Меркел.

“Жалко е, когато в България се тиражират думи, извадени от контекста”, коментира Плевнелиев в отговор на това дали посланиците са го питали за историята с искания подкуп през 2007 г.

“Казал съм, че не е имало подкуп - нито даван, нито вземан, нито брокери”, допълни той.

Министър ни има зъб заради афера с вила

Холандският министър на имиграцията и убежището Хеерд Леерс, който стана основна причина страната му да се обяви против влизането ни в Шенген, може би има зъб на България.

Публикация от 14 януари 2010 г. в “Дъч нюз” със заглавие “Вила в България принуди кмета на Маастрихт да подаде оставка” разкрива, че Леерс е напуснал градоначалническия пост след скандал със закупен от него имот на родното ни Черноморие.

Аферата започва, когато през 2006 г. Леерс купува “на зелено” вила за 200 000 евро. Скоро след това проектантите срещат трудности и се оказва, че по документи вилата не е на негово име.

През май 2009 г. Леерс завежда дело срещу фирмата строител, акции от която има и висш държавен служител от Маастрихт. В доклада по случая, който се изготвя в общинския съвет на града, Леерс е обвинен, че е използвал поста си, за да въздейства за решаването на ситуацията. Той дори отнесъл въпроса до българския посланик в Холандия. Леерс признава, че е обещал на кмета на Бяла, където се строяла вилата, втора ръка пожарна кола.

Въпреки че докладът заключава, че Леерс не е нарушил официалните регламенти, в документа се посочва, че неговите действия възбуждат въпроси за потенциален конфликт на интереси и че той е замесил публичните с личните си дела. В резултата на това той загуби подкрепата на общинския съвет.

В началото на 2010 г. Леерс (60 г.) се оттегли от кметския пост, след като го заемаше в продължение на 8 г. От октомври м. г. християндемократът е министър в правителството на малцинството на премиера Марк Рюте, което се подкрепя от крайната десница.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Холандия ни реже за Шенген и заради сегашния кабинет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди