изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:53 EEST
Катуница - бунт срещу ментето, в което живеем 22 години    
Интервюта

С Харалан Александров, социален антрополог, разговаря МИЛА ГЕШАКОВА



- Как ще обозначите конфликта в Катуница, г-н Александров - като расов, етнически, националистически, като криминален, на социалното неравенство...

- По всичко личи, че случващото се в Катуница има много измерения, но в основата си е взрив на възмущение и негодувание срещу една системна несправедливост, каквато е толерирането на безобразията на някакъв самозабравил се барон, очевидно покровителстван от властта.

В дъното на конфликта е двойният стандарт, който се прилага към недосегаемите представители на олигархията и престъпния елит. Разтърсени от трагичната смърт на 19-годишен младеж и убедени, че става дума за показно убийство, което отново ще остане безнаказано, хората се вдигат да възмездят наместо безпомощната държава Правораздаването на гневната тълпа се нарича линч и е типично за територии, в които законът и правосъдието не действат. А по силата на това, че Кирил Рашков е и от ромски произход, конфликтът неизбежно придоби етническа окраска. За щастие размириците не прераснаха в етнически сблъсък, тъй като хората осъзнават, че обикновените роми също са жертва на наглия барон.

- Размириците в Катуница съвпаднаха с началото на предизборната кампания. Случайно ли?

- Не мисля, че някой го е планирал, но според мен съвпадението е логично. Случващото се е закономерен резултат от подмяната на вършенето на работа с полицейска пропаганда. И прави изключително лоша услуга на ГЕРБ, които дойдоха на власт с обещанието да озаптят престъпността - става пределно ясно, че поне в Катуница са се провалили и се налага хората да вършат това, докато полицията пази ошашавените мутри от разрушителния, но справедлив гняв на тълпата.

- Обвиниха полицията, че не се намесва активно в конфликта.

- Ролята на полицията в цивилизованите общества е да удържа насилието, а не да го прилага. Между двете враждуващи страни застава институцията на реда, която се опитва да укроти страстите и да намери законосъобразен изход от конфликта, без да заема една или друга страна. Точно това се опита да направи полицията в този случай - да застане между чука и наковалнята, което е изключително трудна позиция. Но на фона на десетилетия несвършена работа и прилагане на двойни стандарти сдържащото поведение на полицията се преживява от хората като защита на насилника от справедливо възмездие.

- Премиерът нарече случая "Катуница" криминален и призова да не се злоупотребява политически с него.

- И добре направи, защото в предизборна ситуация изкушението да се извлекат политически изгоди е огромно, а това със сигурност ще влоши нещата. Страхувам се, че някои партии и движения няма да издържат на това изкушение. От друга страна, не съм съгласен с премиера, че случаят е чисто криминален. Става дума за злоупотреба с власт и влияние, а това вече е политически и институционален проблем.

Така нареченият Цар Киро демонстрира самодоволно поведение на човек, който е над закона и контролира институциите. Има си частна армия и частна партия, търгува с политическо влияние и се хвали с това по медиите, снима се с политици и публично заплашва, че той ще изсели враговете си, че ще събере циганска армия и ще си отмъсти, и прочее дивотии. Човек, който си позволява да говори по този начин, очевидно се смята за недосегаем и има самочувствието на феодален господар, убеден, че ще смаже бунта на своите крепостни селяни. Парадоксът е в това, че всъщност той е много уязвим, тъй като попада в пресечната зона на две малцинства - на ромите и на забогателите от прехода. Както казва Борислав Зюмбюлев, във всяко българско градче има по един деребей като Цар Киро, който коли и беси, но точно този е циганин и това го прави идеална мишена. Той е съвършената изкупителна жертва, но, изглежда, е толкова прост и арогантен, че не го осъзнава.

- Опасно ли е да си богат в България?

- Напоследък е опасно да си богат навсякъде по света. Корицата на последния брой на “Иконъмист” е със заглавието “Лов на богати” върху карикатура на световните политици, които начело с Обама преследват на коне група уплашени богаташи, тичащи надолу по баира с чувалчета долари и развети перлени огърлици. В цял свят се надига вълна от гняв срещу глобалните финансови елити, които със своята ненаситна алчност и корупция докараха света до финансова, икономическа и екологична криза. Политиците вече яхнаха тази вълна, въпросът е докъде ще стигнат в желанието си да угодят на масовите настроения. Ние даваме нашия скромен принос, подгонвайки Цар Киро и неговата банда от Катуница, и очаквам всеки момент политиците ентусиазирано да се включат в гонитбата. Да се надяваме, че преследването на ромските мутри ще прерасне по-скоро в преследване на мутрите от всички етноси, отколкото на ромите.

По това ще се разбере дали сме цивилизована нация, или просто едно от племената, които населяват тази територия.

- Дали пожарът в Катуница ще се разрасне?

- Етническите и социалните проблеми са бурени, които растат преплетени на занемарената нива на българското общество. Тази нива, изтощена от корупция, беззаконие и глупост, е опоскана и суха като стърнище в края на безводния септември и може да пламне от една искра. В България има достатъчно безотговорни политици, готови да подпалят пожара. Не случайно Борисов реагира светкавично на тази опасност с интуицията си на професионален пожарникар, който надушва дима. Дано не му се наложи да гаси точно такъв пожар!

- Няма ли опасност от провокиране на открита агресия към ромите въобще?

- Безотговорната политика на развращаване на ромите с цел експлоатация на техния вот не само влоши ужасното състояние на тази общност, но създаде убеждение в голяма част от българското население, че ромите са напаст. Истината обаче е, че ромите са нашето бъдеще и от това как се отнасяме с тях зависи как ще живеем утре.

- Не е ли пресилено?

- При тези демографски тенденции бъдещето на българския пазар на труда със сигурност зависи от образованието на ромите днес. Затова те трябва да бъдат спешно въвлечени във всевъзможни образователни, икономически и културни дейности с тяхно активно участие. Наместо това се надигат фашизоидни призиви ромите да бъдат изселени.

А с кого да населим и без това обезлюдените територии на тази тъжна и застаряваща държава? С китайци ли?

- Но повечето българи възприемат ромите като проблем, а не като възможност.

- Повечето българи имат основателното преживяване, че страната им е отнета, че не контролират живота си. Мнозина вярват, че някакви лоши чужди сили са заграбили нашата държава. Тези сили се явяват ту под формата на глобални конспирации, чиито слуги са местните елити, ту под формата на етническа заплаха. В мрачните фантазии ромите придобиват демонични измерения, нещо като орките от “Властелинът на пръстените” - получовешки същества, които идват и ти изяждат прасето в кочината, а може и детето. Поведението на сатрапи като Цар Киро затвърждава тези страхове и подхранва омразата. А страхът и омразата образуват избухлива субстанция, която лесно може да се взриви в разрушителна стихия.

- Смятате ли, че Катуница ще повлияе на изхода от изборите?

- Да, страхувам се, че тази кампания може да бъде циганизирана в най-лошия смисъл на тази дума. Но да се надяваме, ча здравият разум ще надделее и кампанията ще протече на територията на управленските програми на кандидатите, на доверието към тях и на визията за бъдеще, която предлагат,а не на омразата и страховете.

- Виждате ли възможност за положителен изход?

- Без да идеализирам случилото се, мисля, че като всеки бунт и този носи морален заряд и освобождава енергия за промяна. Цар Киро е една от емблемите на българския преход - с неговата несправедливост, арогантност, фалшивост и обреченост. Той е не просто самозабравил се селски деребей, а квинтесенция на нашата реалност - цар менте, забогатял от производство на алкохол менте, в сговор с менте политици и корумпирани чиновници. Съзнателно или не, метежът в Катуница е бунт срещу грандиозната фалшификация на демокрация, правова държава и пазарна икономика, в която живеем вече 22 години. Тази фалшификация е вредна за здравето дори повече, отколкото ментетата на Цар Киро, и също като тях отдавна взема човешки жертви. Ние като общество твърде дълго приемахме да консумираме тази подмяна, вярвайки, че така ще ни излезе по-евтино.

Живяхме в подменена действителност, опиянени от евтина чалга, евтина пропаганда и евтината скоросмъртница на Цар Киро и на други знайни и незнайни царе на далаверата. Е, сега е дошло време да платим цената на тази безотговорност и да научим колко скъпо излизат евтините избори в живота. Дано този урок не идва твърде късно. http://www.24chasa.bg/

 


Сходни връзки

Катуница - бунт срещу ментето, в което живеем 22 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди