изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:43 EEST
Дебнат метежници във фейсбук    
НовиниЗасилено полицейско присъствие има не само по улиците на големите градове, край ромски махали или мюсюлмански храмове, а и във фейсбук, научи “Труд”. От своите компютри ченгета от МВР и ДАНС следят градуса на напрежение в няколко групи с десетки хиляди участници, образували се покрай събитията в Катуница и последвалите демонстрации и сблъсъци с полицията.

“Фейсбук и никой друг.” Така еднотипно отговаряли задържаните, питани в РПУ карал ли ги е някой да участват в протестите. 30% от тях са на възраст под 18 години, а още 30% - до 20 години. Почти всички отричали да са симпатизанти на политически формации, като отговаряли: “Българи сме.” Някои се изказвали с презрение за партиите, които “вече са доказали, че не могат да се справят с ромите”. Известна част се познават помежду си от училище, от квартала, от футболни агитки, рок концерти или от рокерски клубове.

“Интернет пространството е свободно и демократично. Няма информация някой нарочно да организира протестните групи за Катуница”, обясниха експерти от МВР.

“Никого не следим, няма такова нещо”, отрече Явор Колев, шеф на отдела за компютърни престъпления в ГДБОП.

Мрежата ври и кипи от лъжливи съобщения за ромски престъпления и сбивания в квартали, градове и села, където нищо такова не се случва и не се е случвало, предупредиха източници на “Труд” от спецслужбите. Те установяват профилите на провокаторите и дали те са на реални или измислени лица. При по-сериозни сигнали се правят проверки, за които полицията хаби много време и средства, добавиха спецовете.

“В рамките на законовите си задължения и правомощия ДАНС събира и анализира информация за тенденциите и процесите в страната, касаещи защитата на националната сигурност, и своевременно я предоставя на компетентните органи за вземане на решения. ДАНС участва и в работата на екипите, създадени по повод събитията в село Катуница и последвалите протести в страната.” Това заявиха от ДАНС след запитване на “Труд” дали разполагат с информация, че протестите в страната са организирани и координирани от един човек или група хора и дали имат изпреварваща информация за подготвяни метежи.

Освен във фейсбук младежи правят събиранията си на определени места чрез есемеси и съобщения по електронната поща или разлепват бележки, отпечатани на принтер (виж вдясно призив от Стара Загора). На места в страната битови проблеми и стари вражди ескалират заради общото напрежение, отчитат експертите. А като външни фактори за саморганизацията на групите у нас се смятат отразените широко в медиите събития в Близкия изток, Великобритания и Гърция.

Бунтарят - млад, искрен и спонтанен

“Протестите на младите са спонтани, искрени и неорганизирани. Младежите и децата носят персонифициран протест срещу смъртните случаи в Катуница. Тези млади хора са бъдещето на нацията, те имат нов поглед върху света. Не могат да бъдат измамени от дребни хитреци”, направи психологически профил на бунтарите доц. Ивайло Петров.

Според него участниците в протестите са настроени еуфорично, защото за първи път голямо мнозинство от българи е обединено от обща идея и тя не е спортна или местна. А искането за справедливост и наказание за виновните. “Търпението им е изчерпано, затова реагират спонтанно. Но протестиращите все повече ще изчистват чертите на своя враг и ще насочат агресията си към незаконно забогателите и толериращата ги държава”, обясни психологът.

12-годишен хвърля камък по полицаи

Арестите в страната се оказаха препълнени след антиромските шествия. Над 100 души бяха задържани и отведени в килии за 24 часа.

Двама униформени бяха ранени при сблъсъци с протестиращи. Единият е с изкълчено рамо в София. Другият служител на МВР е ранен от хвърлен камък във Варна. След преглед те били освободени от болница.

В съобщение на МВР от 23,33 ч в понеделник пише: “Ситуацията след днешните шествия в цялата страна е овладяна.” От вътрешното министерство допълват, че протестите в София, Бургас, Враца, Стара Загора, Перник, Благоевград, Плевен и Пазарджик са приключили без сериозни инциденти и материални щети. Но въпреки това има задържани. Сред тях е и 12-годишно момче. Независимо от крехката възраст то дръзнало да хвърли камък по полицаи по време на шествието в столицата. Поради непълнолетието му наказателна отговорност ще бъде потърсена от родителите. Общо в София са били прибрани в РПУ 23-ма души. От тях 15 бяха изправени пред Софийския районен съд. Десет бяха наказани с глоби, един отнесе обществено порицание, а трима бяха оправдани. Производството срещу един непълнолетен било прекратено.

“Обявените предварително мирни протести в страната в един момент, провокирани от различни радикално настроени екстремистки елементи, прераснаха в нещо по-различно от мирен протест”, коментира главният секретар на МВР Калин Георгиев. Така в Бургас двама бяха арестувани, след като с викове “Циганите - на сапун!” се опитаха да нападнат роми край Старата поща.

Двама се озоваха с белезници на ръцете в Пазарджик. Те хвърляли камъни по полицаи, които ги спрели при опит да проникнат в ромския кв. “Изток” в понеделник вечерта. Най-много задържани имаше в Пловдив - 47. Те бяха прибрани в арестите заради сблъсъци с полицията. Във Варна задържаните бяха 20, а в Плевен - 8 (виж по-долу).

“За да се разконцентрират служителите на реда, на тел. 112 са подадени много сигнали за несъществуващо напрежение, които се оказаха фалшиви”, казаха от МВР.

Полицията опази Баня баши от погром

Полицията спаси от погром в понеделник късно вечерта софийската джамия Баня баши. Силите на реда този път не си поплюваха и демонстрираха завиден синхрон и бързина. С палки и щитове униформените разпръснаха близо 800 души, организирали се във фейсбук, които окупираха пл. “Света Неделя” и се насочиха към мюсюлманския храм.

Ситуацията се нажежи доста, когато тълпата бе посрещната от полицейски кордон, завардил подходите към Баня баши. Протестиращите не очакваха, че ще срещнат там отпор от властта. Така и не се разбра дали силите на реда са имали предварителна информация, че събралите се пред парламента ще се насочат към джамията, или полицейската барикада бе там случайно, за всеки случай.

Младежите се изнервиха, че щурмът им е провален, и започнаха да обръщат кошчета, да събират столове от околните заведения и да търсят камъни. Целият подръчен материал след минути се изсипа върху тежко въоръжените полицаи. Те светкавично заеха боен ред и с потропване по щитовете атакуваха екзалтираното множество. Жандармеристите включиха в битката и брониран камион с водно оръдие. После екшънът се пренесе по булевард “Витоша”. Полицията не изпусна ситуацията и за половин час всичко приключи. “Овладяхме положението, иначе Баня баши можеше да пламне”, каза пред “Труд” полицай, докато бършеше потно чело под шлема.

Преди това протестиращите бяха окупирали площада пред Народното събрание и скандираха: “Смърт!”, “Циганите - на сапун!”, “Турците - под ножа!” И тук полицията не допусна ексцеси. На жълтите павета пред парламента се мярна Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО и общински съветник от ГЕРБ. “Това е гражданското общество”, коментира той пред репортера на “Труд” и кимна към протестиращите младежи.

Евгени ГЕНОВ

400 роми спрени преди сблъсък с младежи

400 роми от село Каменар били готови да тръгнат към Варна и да влязат в сблъсък с участници в шествието. В последния момент те били спрени от полицаи. Това събщи шефът на ОДМВР в морската столица Димитър Димитров. Близо 2000 млади хора и 40 рокери участваха в протеста във Варна. Те дори се опитаха да нахлуят и в ромската махала “Максуда”. Там ги чакаха 200 местни жители, въоръжени с брадви и пръти с гвоздеи. До сблъсък не се стигна, тъй като униформените успяха да възпрат тълпата. Белезниците не стигнали, за да бъдат оковани всички задържани, и някои успели да избягат. За кратко бе арестуван и кандидат-кметът Костадин Костадинов от ВМРО.

Прозорците на клуб на ДПС в Плевен станаха на сол по време на протеста в понеделник вечерта. Същата нощ униформените спряха и около 300 човека, опитали се да нахлуят последователно в две ромски махали край града.

Борис Велчев: Арест за всеки, който подбужда към омраза

Всеки сигнал от граждани, институции или неправителствени организации за насаждане на расова, етническа или верска омраза да бъде разследван незабавно. Полицаите, които охраняват масови мероприятия, да задържат всеки, който насажда такава омраза. Това указание е изпратил главният прокурор Борис Велчев до ръководителите на прокуратурите в страната заради “зачестилите масови нарушения на обществения ред и публично говорене с езика на омразата”.

За подбуждане към етническа и религиозна омраза НК предвижда затвор до 6 г. и глоба от 5000 до 30 000 лв.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Дебнат метежници във фейсбук | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Дебнат метежници във фейсбук
Автор: Anonymous да 2011-09-28 @ 09:28 EEST

Циганизация ..........

Дебнат метежници във фейсбук
Автор: Anonymous да 2011-09-28 @ 10:26 EEST

Не си ли направят агентура вътре в групировките, само по фейсбук ще гледат какво ще стане. Жълтият картон е даден. Ако продължават да си развяват байрака както досега, няма на кого да се сърдят освен на себе си. Ние Одрин за три деня сме превзели, че тая смрад, махалата им ли ще издържи.

И никакви рокери няма да дойдат. С кърпа, сапун и топла вода народа сам ще ги превъзпита. Защото народът ни е търпелив, търпелив... Но без хигиена, няма качествено общество. :-))


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди