изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:28 EEST
Слухове за саморазправа с роми доведоха до истерия    
ОбществоСлухове в страната за саморазправа с роми заради ексцесиите в Катуница принудиха много от тях да не отидат на работа и да спрат децата си от училище. Вече има и дело за разпространение на слух. Вицепремиерът Цветан Цветанов негодува срещу фалшивите сигнали. Три училища в Сливен, в които учат ромски деца, днес спряха учебните занятия. Подплашени от слухове, че децата им са застрашени, родители вкупом ги прибраха вкъщи.

 
Преди 2 дни много от ромските семейства в Пловдив и Бургас не отидоха на работа и не пуснаха децата си на училище заради протестите в Катуница и ескалацията на случая в градовете.

Днес около 10 ч. при абсолютно спокойно протичане на учебните занятия в двора нахлу тълпа от 200-300 родители, изплашени, че децата им ще бъдат бити от "групи, които идвали откъм центъра", разказа директорът на Шесто училище Митко Митев пред БТА.
На други родители било казано, че има прегазено от кола дете пред училището. Като видели разтревожените си майки, децата, без да знаят какво се е случило, се разплакали и настъпила суматоха. За да бъдат предотвратени инциденти, охранителите на училището повикали полиция.

"В Шесто училище учат 1384 деца. Всички те са от близкия квартал "Надежда", от семейства, които се самоопределят като роми, турци и българи", каза още Митев.

Близкото Осмо училище е "смесено", но почти по същото време родители от квартала дошли разтревожени да си вземат децата, защото в сградата "имало пожар". И там занятията са прекъснати за днес.
Слух за нападнати или застрашени ромчета в други училища също бе причина родители да приберат децата си и от Първо училище в кв. "Комлука".

Няма заплаха за етническия мир в Сливен и областта, категоричен бе пред „Фокус” директорът на местната полиция комисар Никола Геджев.
Той призова жителите на града да не се поддават на провокации.
По думите на Геджев хората са били предизвикани от инцидент тази сутрин, станал между ученици. Осмокласници се сдърпали с два класа по-малки ученици. Те пък се оплакали на родителите, които ги прибрали от училище.
Изкривената информация обаче се разпространила и довела до психоза сред родителите, които прибрали децата си от училищата в квартал „Даме Груев”, обясни полицейският началник.

Слуховете за отвличане на деца в Ямбол стреснаха и жителите на кварталите „Райна Княгиня” и „Георги Бенковски”. От Областната дирекция на МВР в града побързаха да успокоят, че те са неверни.

Министърът на образованието Сергей Игнатов отхвърли междувременно идеята да бъдат създадени специални стандарти за ромските деца в училище, съобщи БТА. Предложението бе на синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

В Районния съд Димитровград пък започна дело по указа за борба с дребното хулиганство заради слух, че рокери от Пловдив и Стара Загора готвят нападение над ромските квартали "Вулкан" и "Изток". Обвинен за разпространението на слуха е 56-годишният Митко Минков, съобщи Дарик радио.
Заради слуха около полунощ стотици роми завардиха подстъпите към двата квартала, въоръжени с подръчни средства. Много споделиха, че се страхуват да заспят.
Други заявиха, че няма да се явят на работа. Повечето от тях работят в общинската служба по чистотата. Днес обаче се оказа, че отсъстващи няма.

Над 100 роми се събраха в квартала до кооперативния пазар в Русе, предаде БГНЕС. В ранния следобед ромите се организираха и извикаха и медиите, за да заявят, че тормозът трябва да спре и апелираха да не се създава излишно напрежение.
Ромите създават патрули и групи за бързо реагиране
при необходимост. Има информация, че тази вечер са планирани наказателни акции и в тях ще се включат и рокери.

Снощи около 30-40 младежи са обстрелвали с камъни четири къщи с ромско население, в които имало жени и деца. Пострадали няма, арестувани са двама от нападателите.

"Подават се много фалшиви сигнали и това създава допълнително напрежение в ромските махали и в етноса, което е недопустимо. Това провокира допълнителна агресия", коментира в Казанлък вицепремиерът Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".

По-късно следобед МВР призова гражданите да не се поддават на провокативни информации. Във връзка с постъпили сигнали в областните дирекции в страната за възникнали инциденти, които при проверка се оказват фалшиви, МВР приканва гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на злонамерени слухове за умишлено напрежение.
 http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

Слухове за саморазправа с роми доведоха до истерия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди