изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:14 EEST
С юбилейни тържества ВСУ „Черноризец Храбър” открива новата академична година    
ОбразованиеДвама световно известни професори стават „Доктор хонорис кауза”, честванията са посветени на 20-годишнината от създаването на университета. С юбилейни тържества Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” открива утре, 3 октомври, новата учебна година.  Академичните прояви са кулминацията на събитията през 2011 г., посветени на 20-годишнината от създаването на висшето училище, съобщиха от университета. Откриването на новата учебна година започва в 10.00 часа в Източния парк на ВСУ „Черноризец Храбър”. Освен първокурсниците, за нея са поканени бивши и настоящи възпитаници на университета, преподаватели, гости от страната и чужбина.

 

 

От 11.15 часа в Заседателната зала ще се състои тържественото заседание на Академичния съвет на университета в присъствието на проф. д-р Улрих Бек и проф. д-р Джордж Вредевелд. Двамата ще бъдат удостоени с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на ВСУ „Черноризец Храбър”.

 

Церемонията по удостояването на проф. Бек с почетното звание започва в 12.00 часа в Аула максима на университета, след което той ще изнесе академична лекция на тема: „Общата съдба на Европа: Заедно да спечелим или поотделно да загубим”.

 

Проф. д-р Улрих Бек е известен германски социолог и политически философ, професор в Мюнхенския университет и в Лондонското училище по икономика и политически науки. Приносът му за развитие на теорията за глобализацията и теорията на риска са познати на научната общност и широко застъпени в учебните планове на студентите във ВСУ, обясниха от висшето училище. Върху научните тези на проф. Бек се градят изследванията и на редица докторанти на университета.

 

Церемонията по връчването на почетното звание „Доктор хонорис кауза” на проф. Вредевелд е планирана за вторник, 4 октомври, от 10.00 часа отново в Аула максима. След нея известният американски професор по икономика, основател и директор на Икономическия център за обучение и изследвания в Университета в Синсинати, ще изнесе академична лекция на тема: „Ролята на университета за икономическото развитие и качеството на живот”.

 

Името на проф. Джордж Вредевелд се свързва пряко и със създаването на Варнеския свободен университет преди 20 години, обясниха от висшето училище. Научните му изследвания са посветени на факторите, които влияят на регионалното икономическо развитие, включително и на образованието, данъчната политика и качеството на пазара на труда, добавиха оттам.

 

Тържествата по откриването на новата учебна година в понеделник приключат с градинско парти в Източния парк на университета от 18.30 часа.

 

Във вторник, след лекцията на проф. Вредевелд, от 11.30 часа в Зала №1 на Учебно-спортния комплекс се открива академичен форум – „Университетите в глобалния свят” с участието на българските и чуждестранните гости.

 

Кулминацията в честването на 20-годишнината от създаването на университета е грандиозното шествие на академичната общност на ВСУ по централните улици на Варна от 16.30 часа. Трите лъча бивши и настоящи възпитаници на университета, преподаватели и гости ще се съберат в 17.00 пред хотел „Черно море”, за да присъстват час по-късно на тържествения концерт в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

 


Сходни връзки

С юбилейни тържества ВСУ „Черноризец Храбър” открива новата академична година | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.73 секунди