изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:33 EEST
Българският род на Дилма Русеф е на 300 години    
Общество

Българският род на президента на Бразилия - Дилма Русеф, е на триста години и води началото си от малкото планинско село Цуцомани, което днес не съществува. Там през 1735 година се заселва родоначалникът на фамилията Руси, построява си къща и отглежда пет деца, съобщи за БТА Красимира Чолакова, главен уредник в габровския исторически музей и показа архивни документи.



Изложбата "Българските корени на Дилма Русеф", е представена в Залата на славата в Регионалния исторически музей в Габрово и се открива в четвъртък по повод посещението на президента на Бразилия в Габрово. Изложбата показва архивни документи и снимки, свързани с историята на българското родословие на Дилма Русеф, която е в България на двудневно официално посещение.

Изследването е направено от 8-членен екип габровски историци и архивисти, които са работили една година. Сред документите, снимките и ръкописите има ценни оригинали на повече от сто години, които се показват за първи път.

Изложбата проследява десет поколения от рода Русев, които включват 598 души през периода от 1735 година до наши дни, съобщи днес пред журналисти Чолакова. Тя съдържа 85 снимки и документи за рода.

В българския род на президента на Бразилия има няколко обществени и държавни дейци - генерал Руси Русев е бил министър, Христо Русев е бил кмет на Габрово, а родственицата Петрана Атанасова Русева е първата жена кмет в България - управлявала е великотърновското село Миндя в края на 40-те години на 20-ти век.

Сред най-ценните оригинали, показани в изложбата, е актът за раждане на бащата на Дилма Русеф - Петър Стефанов Русев, дошъл на бял свят в Габрово на 1 февруари 1900 година.

Ден по-късно Русев е кръстен в най-стария габровски храм - "Свети Йоан Предтеча" в източно-православната вяра. Бащата на Дилма Русеф е завършил Априловската гимназия в Габрово през 1918 година. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Българският род на Дилма Русеф е на 300 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди