изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:55 EEST
Износът на България за ЕС за януари-юли 2011 г. е 13.8 млрд. лв.    
Икономика През периода януари - юли 2011 г. износът на България за Европейския сеюз (ЕС) се е увеличил с 38.2% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 13.8 млрд. лв., съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67.6% от износа за страните - членки на ЕС.



Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Португалия и Дания. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словения и Словакия.

През юли 2011 г. износът за ЕС нараства с 15.5% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.2 млрд. лв., допълват от института.

Вносът на България от ЕС за периода януари - юли 2011 г. се е увеличил с 20.2% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 14.3 млрд. лв. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Малта и Латвия, а намаление се наблюдава при вноса от Португалия, Финландия и Дания.

През юли 2011 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 18.4% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.1 млрд. лв.

Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари - юли 2011 г. е отрицателно и възлиза на 460.4 млн. лв. По цени след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки, салдото е положително и достига 182.2 млн. лв.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите седем месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки във всички сектори. Най-голям ръст е отбелязан в секторите Химични вещества и продукти, Необработени (сурови) материали, негодни за консумация и Артикули, класифицирани главно според вида на материала.

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход и Необработени (сурови) материали, негодни за консумация, а спад има в сектора Минерални горива, масла и подобни продукти. http://www.infostock.bg
 


Сходни връзки

Износът на България за ЕС за януари-юли 2011 г. е 13.8 млрд. лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди