изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:40 EEST
Супермодерен скенер ще дигитализира бургаския периодичен печат    
Култура С нов супермодерен букскенер се сдоби бургаската Регионална библиотека "Пейо Яворов". Той беше официално представен днес от директора на библиотеката Наталия Коцева в присъствието на гости и журналисти.


Новата придобивка е на стойност 80 000 лева и е част от проекта "Обединен каталог на български периодични издания. Дигитална колекция до 1944 г.", по който библиотека "П. Яворов" си партнира с още три големи библиотеки в България: столичната, пловдивската и великотърновската. Целият проект е на обща стойност 360 000 лв., осигурени от Министерството на образованието, науката и младежта. 18 000 лв. е приносът на Община Бургас, предоставен безвъзмездно на библиотеката като съфинансиране по проекта.

По време на днешната церемония по откриване на новообособено дигитално студио, в което се помещава скенерът, зам.-кметът по култура и образование в община Бургас Йорданка Ананиева поздрави целия екип на библиотеката за активността и усилията им, благодарение на които "Пейо Яворов" е една от най-динамично развиващите си в страната библиотеки, в крак с всички европейски тенденции за дигитализиране на книжните библиотечни фондове.

Благодарение на новата придобивка 25 заглавия или над 35 000 страници от бургаски вестници и списания ще станат достъпни до своите потребители от всяко кътче на планетата.

Скенерът позволява висококачествено дигитализиране на голям обем книжен фонд, като щади оригиналите и постига оптимално качество на възпроизвеждане. Около 5 секунди е времето за сканиране на две страници от най-големия формат вестници.
Наталия Коцева сподели, че за Деня на будителите библиотеката ще направи подарък на бургазлии - дигитален вариант на книгата "Странджа" на Георги Попаянов. http://news.burgas24.bg

 


Сходни връзки

Супермодерен скенер ще дигитализира бургаския периодичен печат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди