изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:07 EEST
Детелина Николова: Всичко, което сме направили, може да се види    
Политика

С каква равносметка завършихте изминалия втори мандат и какво от него ще продължите следващия?

 

Нека кажа първо, всичко, което сме направили, може да се види. Хората вече ползват придобивките, усещат реалното подобряване на условията на живот в града ни.



 

Като равносметка Добрич след 8 години изглежда така: с благоустроени нови улици, тротоари, междублокови пространства, детски и спортни площадки, с нова пешеходна зона и възможности за туризъм.

За четирите години на втория мандат привлякохме 50 милиона лева безвъзмездно европейско финансиране и 84 милиона бизнес-инвестиции на територията на общината.

Приключихме мандата с подготвени, депозирани проекти за над 150 милиона лева за бъдещото развитие на Добрич.

И това, което безусловно хората виждат и ценят-Добрич е град с администрация, която заслужи уважението и похвала от гражданите.

 

Ето в този път на развитие ще бъдат и нашите основни цели за следващите 4 години – да привличаме сериозен финансов ресурс по всички национални оперативни програми, за осъществяване на проектите от интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, да решим трайно и ефективно проблема с водоснабдяването на Добрич, канализацията и пречиствателната станция за отпадни води, да насърчаваме публично-частните партньорства като възможност за подобряване на градската среда и услугите за граждани. И, естествено, привличане на инвеститори за развитието на бизнес-зона Добрич.

 

А в какви направления-като икономически ресори-виждате развитието вече на града ни?

 

Най-мащабният инвестиционен проект, който ни предстои е подобряването на водния цикъл на Добрич чрез реконструкция на 86 километра водопроводна мрежа, рехабилитация на главни канализационни колектори, пречиствателна станция.

Ще се реализира през следващите 3 години и е на стойност 112 милиона лева.

 

Естествено, продължим да се грижим за подобряване качеството на живот и създаване на привлекателна жизнена среда за хората. Това са междублоковите пространства, туристическите атракции в Добрич, ще обновяваме и разширяваме инфраструктурата за спорт и свободно време и ще продължим да утвърждаваме Добрич като фестивален център на Добруджа.

В голяма част от програмите намираме място за ефективното използване на енергийните ресурси и за развитие на новата транспортна инфраструктура – създаване на устойчив и екологичен градски транспорт.

 

Работим по проект за интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, в рамките на който ще се обособят зони за въздействие със социален характер, публичен характер и бизнес. Те са с конкретни инфраструктурни проекти за цялостно благоустрояване на тези зони.

 

Голям дял от работата, която предстои в следващите 4 години е по отношение на услугите, социалните и нови възможности за хората в неравностойно положение, както и хората на пенсионна възраст. Това ще стане чрез увеличаване на капацитета на досегашните социални заведения, чрез повишаване качеството на услугите, разкриване на нови центрове за настаняване от семеен тип, каквито вече има, но ще продължим в тази посока

 

 

Чертаете дългосрочна стратегия. И справедливостта изисква да кажем, че сте поставили добра основа за осъществяването й. Кои са най-силните страни на вашия екип?

 

Естествено, екипността и високият професионализъм в работата са на първо място.

В предишните ни мандати и в следващия, ако продължа да бъда кмет на Добрич, изцяло разчитам на професионалисти както в администрацията, така и от общинските съветници.

Мога с гордост и с удовлетворение да кажа, че през последните 4 години заедно с общинските съветници от ГЕРБ, които имаха мнозинство в състава на Общинския съвет, реализирахме тези наистина успешни и големи проекти за развитието на града ни.

Това е изключително важен акцент, защото когато местните власти работят в синхрон и не на последно място – в синхрон с правителството, нещата се случват.

 

Когато обявихте, че ще се кандидатирате за трети мандат, казахте че ще попитате добричлии какво искат да се случи в града им още. Направихте ли го?

 

Да, и затова започнах кампанията си с открита приемна-два дни хората идваха за срещи и, за да споделят проблеми-лични или засягащи повече хора от града ни.

Даже някой от екипа ни се пошегува, че не правим предизборни срещи, а имаме много интензивни приемни дни, заедно с кандидатите за общински съветници. Вече изписах един бележник и съм на една трета от втория.

 

Програмата за следващ мандат е съставена в диалог с гражданите-през последните четири години не сме спирали да се срещаме, да разговаряме с хората, да обсъждаме с тях кое е приоритетно за града ни.

 

Ние сме длъжни да чуем очакванията на хората и това е част от нашата предизборна програма.

Пожелавам си да имаме повече съмишленици в бъдещата ни работа, защото градежът на един град и нашия девиз: „Градим Добрич, градим България”, е продължение на направеното, на това, което хората очакват.

 

Доверието на добричлии е оправдано

 

Детелина Николова беше избрана за втори мандат през 2007 година на първи тур с най-високия резултат в страната-за нея гласуваха 64, 82%.

 

Доверието на гражданите е оправдано – в работата си Детелина Николова остава близо до хората, отворена за техните съдби и проблеми.  Нейният личен модел става  стил на работа на цялата общинска администрация, приоритети са прозрачността и достъпността на институцията.

 

Детелина Николова, която е икономист по професия, има богат административен и управленски опит още преди да стане кмет през 2003 година. Работила е като секретар на община Добрич, била е началник отдел "Борба със спекулата" в общината, има опит като мениджър в частния бизнес. Знанията и уменията, които Детелина Николова притежава виждаме реализирани днес – Добрич има добра инфрструктура, уникален градски парк, осветени и благоустроени улици. Освен удобството и уюта, които създават инфраструктурните проекти, обликът на града става все по–привлекателен за туристите и чуждите инвеститори.

 

Работата и в международни и национални организации довежда до популяризация на Добруджа по света - през годините се утвърди традицията в Добрич да се организират и провеждат фестивали и спортни мероприятия на световно ниво.

 

Думите, с които я описват съгражданите и след осемгодишно управление на община Добрич са: прагматична, земна и емоционално отзивчива, човек, когото властта не е променила. През двата мандата Детелина Николова доказа, че е справедлив човек, който изпълнява обещанията си и винаги поставя на преден план исканията на хората. Тя вярва в хората на Добрич и е силно убедена, че заедно с тях ще продължи да дописва онези негови исторически страници, които ще накарат всеки добричлия да се гордее с миналото и да върви уверено към бъдещето.

 

ПРЕДИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ

ОБЕЩАХ:

 

  • Да рехабилитираме 40% от уличната мрежа със задължителна подмяна на ВиК мрежата под настилките
  • Да възстановим и да поставим нови тротоарни настилки
  • Да обновим 30 вътрешно квартални пространства
  • Да решим проблема с депонирането на битовите отпадъци
  • Въвеждане на нова система за паркиране в централна градска част
  • Да завършим реконструкцията на пешеходната зона по бул. „25 септември”
  • Да осигурим поддържане на 100% от зелените площи в града
  • Да продължим и разширим реконструкцията на градския парк „Св. Георги”, изграждане на розариума и завършване на Детския комплекс
  • Да газифицираме Спортния комплекс „Добротица” и Спортен комплекс „Русалка” Оформяне на площад “Свобода” като привлекателно място за активен културен живот и социални контакти
  • Да утвърдим фестивалите и културните инициативи с международна значимост
  • Да обогатим културния календар на Добрич и да осигурим включването му в Националния културен календар на Министерството на културата

 

ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНИ

ИЗПЪЛНИХ:

 

  • Добрич, заедно със София и Бургас, е една от трите общини в България, кошито нямат дългове Запазихме финансовата стабилност и Община Добрич е с гарантиран висок кредитен рейтинг  макар че през първите две години ...
  • Осигурихме 40 милиона лева инвестиции в инфраструктурата за:

рехаблитация на близо 10 000 л. м. водопроводна мрежа в ключови райони, с най – много жители;

 

63 000 кв. м. подобрена и близо 40 000 кв. м. изцяло нова улична настилка по структуроопределящи улици;

 

    Изграждане на 8 000 кв. м. тротоарни настилки;

 

50 нови междублокови пространства.

 

  • През този мандат нашият град получи 50 милиона лева гарантирано безвъзмездно европейско финансиране  и 84 милиона бизнес инвестиции

 

  • Подготвихме и депозирахме проекти за 150 милиона лева за бъдещето на Добрич 

 

  • Завършихме реконструкцията на  пешеходна зона

 

  • Добрич има нова система за паркиране и контрол на МПС в централна градска част

 

  • Въведoхме в експлоатация на Депото за твърди битови отпадъци в село Богдан, отговарящо на всички изисквания на европейските директиви

 

  • Газифицирахме зала „Добротица” и подготвихме проект за газификацията на зала  „Русалка”

 

  • Спечелихме проекти, за възстановяване розариума в Градски парк и ще бъдат реконструирани къщата-музей “Йордан Йовков”, Музеят за нова история в градския парк, Дом паметник „Йордан Йовков”, Етнографска къща, Исторически музей и част от АЕМО „Стария Добрич”.   

 

  • Ремонтирахме и обновихме училища, детски ясли и градини,

 

  • Социалните заведения предлагат услуги с високо качество

 

  • Администрацията ни е модерна, работеща по европейски стандарти в услуга и помощ на гражданите

 

  • Културният афиш на Добрич е част от Националния културен календар на България, а Фестивалният център е с престижни прояви от регионален, национален и международен характер и с възможности за туризъм

 

  • Построихме нов православен храм-за пръв път от 140 години

 

  • Добрич е пилотна община с функциониращ Приют за безстопанствени животни, съобразен с всички изисквания на Закона за защита на животните       

 

  • Добрич се превърна в най-големия инвеститор и работодател!

 

ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ

ЩЕ НАПРАВЯ:

 

  • Решаване на проблема с водоснабдяването, реконструкция на 86 км. водопроводна мрежа, на канализационни колектори и на пречиствателна станция за отпадъчни води
  • Преасфалтиране на улици и булеварди 

 

  • Изграждане на нови паркове и зелени площи в кварталите

 

  • Благоустрояване на междублокови пространства

 

  • Трайно почистване и укрепване коритото на река Добричка

 

  • Битова канализация в квартал „Рилци”

 

  • Изграждане на кооперативен пазар с участието на производители и търговци

 

  • Ограничаване до минимум популацията на безстопанствените кучета   

 

  • Обновяване и разширяване на инфраструктурата за спорт и свободно време

 

  • Подобряване на транспортната инфраструктура, обновяване на автобусния и тролейбусен парк, изграждане на велоалеи

 

  • Осигуряване на качествено, модерно и непрекъснато  образование

 

  • Привличане на финансов ресурс от националните оперативни програми

 

  • Насърчаване на публично–частни партньорства за подобряване на градската среда и услугите за гражданите

 

  • Бизнес – зона Добрич – привличане на стратегически инвеститор 

 

  • Разнообразяване на културния живот и утвърждаване на Добрич като фестивален център на Добруджа

 

  • Развитие на Добрич като съвременен културен и туристически център

 

  • Модернизиране на сградния фонд на училищата, детските ясли и градини 

 

  • Осигуряване на възможности за откриване и развитие на таланти

 

  • Разширяване на социалните услуги и нови възможности за хората в неравностойно положение и пенсионна възраст

 

Вече знаете, че държа на думата си-показала съм го през двата мандата като кмет на града ни.

 

Програмата, която предлагам, е създадена в диалог с хората на Добрич и на нашето общо разбиране за неговото бъдеще.

 

През следващите години ще продължим да градим Добрич, както досега - открито, прозрачно, с постоянство, защото можем и трябва да продължим промяната на Добрич!

 

Детелина Николова

 

 

 

 

 


Сходни връзки

Детелина Николова: Всичко, което сме направили, може да се види | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди