изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:08 EEST
СИЛЕН И БУРЕН ВЯТЪР СЪБОРИ ДЪРВЕТА И МАЗИЛКА НА СГРАДИ    
Новини

Теглиха забуксували в калта коли. В Шабленско дъждът бе 88 л/кв. м, в Крушари - едва 1 л/кв. м. По данни на Метеостанцията в Добрич днес /понеделник/ най-силен вятър вилня в района на община Шабла и нос Калиакра. Дежурният съобщи за НДТ, че там скоростта му е била 22-28 м/сек., като на моменти в района на нос Калиакра е достигала и до 30 м в сек.



Пак там вчера бе и най-много количеството на падналия дъжд - в района на Шабла и Калиакра вчера дъждът бе стигнал по данни на метеостанцията 88 л/кв.м. Картината обаче в областта по отношение количеството на валежите бе изключително пъстра, като на места дъждът бе едва 1-5 л/кв. м, каза дежурният в Метеостанцията. До обяд едва литър на кв. м бе количеството валеж в Крушари. В Добрич от неделя до обяд бе измерено около 13 л/кв. м валеж. Прогнозата на метеоролозите са, че днес вятърът ще стихне и температурите леко ще се повишат.

Завалелия от неделя дъжд и най-вече силният вятър вчера са съборили десетки дървета в Добричка община, по пътя за Балчик, на територията на Шабла и Каварна, за които е имало подадени сигнали и своевременно е реагирано за тяхното отстраняване, каза за НДТ ръководителят на областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Димчо Симеонов. Той добави, че служителите са оказали помощ на два закъсали в тиня автомобила. "Едната кола, която е изтеглена е забуксувала в тиня и вода в Каварна. Другият изтеглен автомобил е бил с каравана. Те са заседнали на черен път в посока от Тюленово към Фара в Шабла, точно срещу паметника на загиналите парашутисти" - поясни комисар Симеонов. НДТ разбра, че всъщност закъсалите са били двама рибари, които от неделя били в района, но въпреки влошаване на времето, не си тръгнали. Вчера вече не могли да излязат сами от мястото, затова се наложила намесата на техника, но няма пострадали. Заради силния вятър е имало и нарушено електроподаване, като сигнал е подаден за скъсани проводници в Горун, Шабленска община, добави още Симеонов. Управителят на ВиК Дамян Калчев заяви, че липсата на захранване на някои помпени станции може да доведе до проблеми с водоподаването.

Дъждът е нанесъл поражения и в Балчик, съобщи изпълняващият длъжността кмет на общината Митко Петров. Заради прогизване са се свлекли около 30 кв. м мазилка от стена на училище "Христо Ботев", а други около 20 квадрата са подпухнали. "Обезопасили сме района. Няма пострадали и през деня се провеждат нормални учебни занятия. Паднали са поради отлепяне и около 5 кв. м облицовка от около 20 м височина - от петия етаж, от сградата на болницата. Заради тежестта на облицовъчните камъни и голямата височина са изпочупени около 10 квадрата стъкла на болницата и са нанесени щети на два паркирани автомобила" - добави още Петров. И в този случай общината е предприела мерки. Вчера в Балчик пристанището бе затворено, като вълнението на морето бе стигнало 4 бала и водата е заливала буните в Белия град, но нямаше данни за евакуиране на рибарски лодки и поражения при тях.

Обилните дъждове са довели до течове в някои обществени сгради в Каварна, съобщиха от общината, но няма наводнения, благодарение на добре изградената нова канализация на града и предприетите действия по почистването й и това на канавките, допълниха от морското кметство. Изпълняващият длъжността кмет на Шабла Мариян Жечев също заяви, че в някои от общинските сгради има течове, но нямаше подадени сигнали за сериозни наводнения.

От община град Добрич вчера призоваха добричлии да не излизат от домовете си, ако това не е наложително. Сред препоръките бе и тази, водачите да спират автомобилите си на открито и да не са в близост до стълбове и дървета. НДТ

Снимки Любен ЖЕЛЯЗКОВ

 

 

 

 


Сходни връзки

СИЛЕН И БУРЕН ВЯТЪР СЪБОРИ ДЪРВЕТА И МАЗИЛКА НА СГРАДИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.37 секунди