изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:59 EEST
Пътната агенция: Ситуацията в страната е почти критична    
НовиниВоенни разчистват пътищата от снежната покривка и помагат на закъсали автомобили. Обстановката в страната е почти критична. 625 населени места са без ток, повече от 30 са без вода. Група от 6 военни от поделение 22 220-Сливен помагат в района на местността "Агликина поляна" на 30 км от Сливен, съобщиха от Министерството на отбраната. Те разчистват пътищата с тежък колесен влекач (трайлер МАЗ-537), булдозер с гребло (БАТ-М) и УАЗ-469.


Военните разчистват и заснежен пътен участък и оказва помощ при спасяването на хора от аварирали автомобили и на пътя Сливен – Стара река, добавиха от министерството. Ръководител на групата е майор Иван Байрактаров.

Високопроходима техника от Военноморските сили се използва днес за изваждане и извозване на закъсали автомобили и автобуси от критичните места на територията на Варна по искане на общината.

Влакове, автобуси, камиони и леки коли са блокирани. Най-тежка остава обстановката в Сливенска, Бургаска, Варненска, Добричка, Хасковска и Шуменска област.
Ураганен вятър отнесе 6 автомобила на пътя Варна-Албена. Мъж почина от измръзване. Семейство чака да бъде спасено в местността Вратника в Сливенския балкан.
„Вчера имаше заседнали три автобуса в Сливенско, но те са извозени.

Обилният снеговалеж през последните дни, силният вятър и падналите клони, са причина обстановката в страната да е почти критична, каза председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров на извънредна пресконференция, предаде "Фокус".
Затворили сме голяма част от старопланинските проходи, но е по-добре да спрем хората преди да влязат в тях, отколкото да има затрупани коли и заседнали хора, добави той.
Не са затворени проходите Витиня и Поморийския проход (Бяла-Несебър).

Лазаров добави, че поради падналите дървета екипите на пътната агенция не могат да работят по разчистването на пътищата.

"Обстановката е изключително затруднена за екипите ни. АПИ има отлично взаимодействие с ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, обясни Лазаров.
Той се надява до края на деня, когато спрат снеговалежите, да се приключи с почистването на проходите.

200 лева са разходите за изтегляне на закъсал тежкотоварен автомобил, а санкциите за липса на вериги са от 20 до 50 лева, каза на пресконференция инж. Георги Златев, директор на дирекция в АПИ. Тежкотоварните автомобили не спазват изискванията за навлизане в проходите, каза той.
„В момента от 20 до 50 лева е санкцията за липса на вериги. Тази санкция по никакъв начин не може да компенсира разходите за изтеглянето на автомобила, които са 200 лв. само за изтеглянето”, коментира Златев.

В Бургаска област над 30 машини са ангажирани със снегопочистването,

Падналият мокър снеговалеж е причинил прекъсване на електрозахранването в контактната мрежа и спиране на влаковото движение в Североизточна България. Повредените съоръжения са собственост на НКЖИ, каза "Фокус" Георги Иванов, управител на “БДЖ Пътнически превози” EООД. Екипи на НКЖИ работят по възстановяването на контактната мрежа, посочи той.
Служителите на билетните каси в гарите на „Холдинг БДЖ” са инструктирани да предупреждават клиентите да предприемат пътувания с влак само при крайна необходимост.

625 населени места са без ток, повече от 30 без вода, 1200 пожарникари и спасители със 150 специализирани автомобили с висока проходимост и тежка инженерна техника действат по критичните места, съобщи на пресконференция директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

Заради влошената метеорологична обстановка цяла Североизточна България е останала "на остров" в електрозахранването си - тоест откъсната от електроенергийната мрежа на страната и ток е подаван единствено от ТЕЦ Варна, каза пред журналисти изпълнителният директор на ТЕЦ-а Камен Бошнаков, след като участва в открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде БТА.

 


Сходни връзки

Пътната агенция: Ситуацията в страната е почти критична | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди