изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:40 EEST
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ И ИВАЙЛО КАЛФИН - НА БАЛОТАЖ    
Общество

По неофициални предварителни данни до приключване на броя на вестник "Нова добруджанска трибуна" в 18.00 ч. кандидатът за кмет на Добрич от ГЕРБ Детелина Николова печели третия си кметски мандат с над 60 % от вота на гласувалите. За останалите кандидати за кметове на общини има много противоречива информация печели ли някой изборите на първи тур.


Избори 3 в 1, а на места - 4 в 1, се проведоха днес в България. В градовете хората дадоха своята подкрепа на кмет на община, общински съветници и президент и вицепрезидент. В селата гласуваха и за кметове на самите населени места. Въпреки вялата предизборна кампания, вчера пред урните непрекъснато имаше опашки. Така е от сутринта, постоянно чакат по 20-тина души, сподели за НДТ председател на една от секционните комисии в ПМГ "Иван Вазов". Членове на СИК обясниха, че по принцип хората не се затрудняват. Гласуването обаче ставаше по-бавно, тъй като хората трябваше да отбележат кръстче в три отделни, а по селата - и в четири бюлетини. До 18 ч. "шегите" в електронните сайтове бяха единни, че ще има балотаж за президент следващата седмица между Росен Плевнелиев /ГЕРБ/ и Ивайло Калфин /БСП/

"За мен е важно да гласувам, искам промяна като цяло". Това сподели за НДТ Антоанета Петкова, която гласува заедно със сина си Дарил, който е първокласник. "Смятам, че всеки от нас - и млади, и възрастни, трябва да упражним правото си на глас. Трябва да се промени всичко, трябва да има бъдеще за младите хора в нашия град", допълни жената. С 2-годишния си син Теодор застанаха пред урните Нина Димитрова и съпругът й Борислав. Те споделиха, че гласуват за по-доброто бъдеще - на тях и на детето им. "На всички избори съм гласувал. Смятам, че и моят глас е важен", сподели възрастен мъж, който обаче не пожела да каже името си.

Пред невъзможност да изпълни професионалните си задължения бе поставен фоторепортер на в. "Нова добруджанска трибуна". Той получи забрана да направи снимки на граждани, пускащи бюлетини в избирателните урни, в две от Секционните избирателни комисии, които посети. В СИК №18 в СОУ "П. Р. Славейков" председателят обясни, че това не е разрешено със закон. След справка по телефона разреши на фоторепортера да заснеме хората докато дават своя вот, но от 300 метра. В СИК №12 - в ЕГ "Гео Милев", пък въобще не бе допуснат да снима. Зададохме въпрос на председателя на Общинската избирателна избирателна комисия Добромир Добрев кой текст от изборното законодателство забранява на журналисти да правят снимки по време на гласуване и не са ли в нарушение няколкото предизборни щаба, които подадоха информация на медиите в колко часа и къде ще гласуват кандидатите им за кметове и общински съветници. "Няма такъв текст в избирателното законодателство - категоричен бе Добрев. - Има забрана да се правят снимки в избирателните помещения. Друг текст, който да забранява на журналисти да снимат, няма". Такава самоволна забрана или партийна цензура не е имало от 1989 г. насам, а даже и по време на социализма. Да лишаваш данъкоплатеца, този, който е платил на "изборджиите", от информация е цинизъм от висше степен, за да не кажем по-солени приказки. Надяваме се на балотажа за президент в Добрич да няма такива изцепки на съмнителни членове не секционни комисии.

Малко преди да приключим подаването на вестника в печатницата, дойде информация, че кандидатът за кмет на ГЕРБ Детелина Николова се движи с огромна преднина пред основните си опоненти и най-вероятно ще спечели третия си мандат с над 60 процента от гласувалите още напървия тур. За останалите общини информациите бяха противоречиви.

Навсякъде към 17 часа в добруджанските общини Общинските избирателни комисии регистрираха по-висока избирателна активност за местна власт, спрямо вота за президент и вицепрезидент. Двойният вот, който се проведе за първи път в страната, се отличи и с това, че не бяха направени фрапиращи нарушения и не бяха регистрирани сериозни нарушения в изборния ден. Към 17 часа избирателната активност по общини бе следната - в Шабла за двата вота - 50 %. В община Каварна за президент бяха гласували 44.26 % от имащите право на глас, а за местна власт - 45.07 %. От ОИК-Каварна, определиха активността като средна, доближаваща се до резултатите за този час от предишния местен вот. В Балчик за местна власт към 17 часа гласа си бяха дали 51.76 % от избирателите,  а за президент - 49.56 на сто. В областния център - Добрич, за местна власт бяха гласували към този час 35.44 на сто от гласоподавателите, а за президент - 34.25 %. Към 17 часа в община Добричка за местна власт бяха гласували 48.37 % от избирателите, а 42.93 % - за президент и вицепрезидент. Според председателя на ОИК Мариян Няголов, до този час нямаше постъпили жалби за фрапантни нарушения. Нито една жалба нямаше до този час в ОИК в Крушари, съобщи председателят на комисията Живка Андреева. Там до 17 часа бяха гласували 36.10 % за президент и вицепрезидент и 47.78 % за местни управници. В Тервел процентите бяха 39 % за държавен глава и негов заместник и 52 % - за местна власт. Председателят на ОК в Тервел Радомир Колев сподели за НДТ, че жалби за сериозни нарушения не са постъпвали, но е имало оплаквания, че гласуването става бавно и има струпвания пред по-големите секции. По данни на ОИК в Генерал Тошево там до 17 часа бяха гласували 43 % за местна власт и 40 % - за президент и вицепрезидент. 

Книги, песни и манджи се надпреварваха в нета, съобщи dartsnews.bg. Така някои медии предлагаха закодирани класации на участниците в изборната надпревара. "Дарик радио" пусна топ листа на песни от филми - „Отново на път”, „На всеки километър”, „Усещане за жена”, „Патриотът”, „Синьо лято”, "Закон и ред”, "Скакауец" и др. Агенция "Фокус" публикуваше списък на "най-продаваните книги на антикварния пазар - "Български приказки и вярвания от Неврокопско", "Червени морета под червени небета", "Европа и Минотавър – Древногръцка митология", "Последната нощ на Мусолини", "Хипо и Звездичка", "Синята брада", "Тракторът в беда – Детски приказки" и др.  "Медиапул" предложи различни блюда от веригата ресторанти "България". Сервитьорите даваха информация кои от гозбите предпочитат клиентите: филия с мас "а ла Банкя", руска салата, брюкселско зеле на пара, телешко със сини сливи, черна ряпа натюр, янино редено мезе  и др. БГНЕС пък мери къде е най-горещо вчера. Тя съобщаваше периодично какви са температурите около НДК, на улица "Позитано", булевард "Брюксел", "Дондуков", "Раковска", площад "ДалКапоне" и др.  НДТ

 


Сходни връзки

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ И ИВАЙЛО КАЛФИН - НА БАЛОТАЖ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди