изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:08 EEST
Експерти: Ще има между 500 и 1000 жертви след земетресението в Турция    
По светаАнадолската агенция съобщава за разрушени сгради в град Ван, спасителни екипи се опитват да открият хора, за които се смята, че са затрупани под развалините. Мощно земетресение с магнитуд 7,3 според Американския геофизичен институт разтърси днес в 13.41 часа местно (и българско време) град Ван в източна Турция, близо до границата с Иран. То причини според експерти неуточнен все още брой жертви и значителни материални щети, съобщават информационните агенции.


Анадолската агенция съобщава за 100 жертви, извадени изпод руините

в най-силно пострадалия град Ерджис в окръг Ван. Там са ранени над 100 души."Трусът беше мощен, може да причини смъртта на 500 до 1000 души", според експерти от сеизмичната обсерватория в Кандили в Истанбул.

Трусът бе силно усетен във Ван, град с 380 000 души население, предимно кюрди, на над 1200 км източно от Анкара, и околностите му, съобщи дирекцията за извънредните ситуации в Анкара.

Турският вицепремиер Бешир Аталай заяви, че във Ван са рухнали около 40 сгради, сред които едно общежитие. Смята се, че под рухналите сгради има затрупани хора. Гражданското летище остава отворено за полети.

Прекъснати са телефонните връзки и електроснабдяването, има затрупани пътища.

Епицентърът на труса се намира на 19 км североизточно от Ван, уточни Американският геофизичен институт.

Предишната информация беше, че епицентърът се намира на 35 км североизточно от Ван.Един от вторичните трусове, с магнитуд 5,6, удари района четвърт час по-късно.

Трусът е усетен на практика в цяла югоизточна Турция -

в съседните окръзи Хаккяри, южно от Ван, окръг Ерзурум, на северозапад, където е причинил паника сред населението, Диарбекир, Батман, Шърнак, Муш, Бингьол, Битлис, Сиирт и Мардин, а също и в граничните райони на Грузия и в северен Ирак.

По данни на местните сеизмологични служби трусове с магнитуд до 4 са регистрирани и в североизточните турски окръзи Карс и Ардахан, съобщава ИТАР-ТАСС.

Репортер на Ройтерс от град Хаккяри, намиращ на 100 километра южно от Ван, казва, че сградата, в която се намирал, се люляла в продължение на около 10 секунди.

Няма непосредствени данни за пострадали хора или разрушения в Хаккяри.

Турският Червен полумесец изпрати палатки и персонал в района на бедствието. Армията също изпрати спасителни екипи.

Европейският съюз изрази съболезнования на Турция.

Това се казва в съболезнователно послание на президента на ЕС Херман ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

От своя страна НАТО също изрази съболезнования и солидарност с жертвите.

НАТО е готова да помогне, ако е необходимо, на нашия съюзник Турция, заявява генералният секретар на алианса Андрес Фог Расмусен.

Азербайджански спасителен отряд от 120 души също ще вземе участие в спасителните операции, а Израел предложи помощта си на турското правителство.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който беше в Истанбул по време на труса, замина за мястото заедно с няколко министри.

Трусът причини голяма паника, разказа кметът на Ван Бекир Кая.

Нощта може сериозно да забави спасителните операции.

Температурата в този район нощем не надхвърля три градуса, според метеорологичните прогнози.

Земетресение с такъв магнитуд може да причини значителни щети в Турция, където много сгради са построени без да бъдат спазени установените норми за стабилност, отбелязва АФП.

В Турция, която е пресичана от няколко разлома, земетресенията са чести. Две силни земетресения в гъсто населените и индустриални зони в северозападната част на страната причиниха смъртта на около 20 хил. души през август и ноември 1999 г.

Експертите са единодушни, че районът на Истанбул е застрашен от силен трус. През 1970 г. земересение в окръг Кютахия, северозападна Турция, отне живота на над 1000 души.
 


Сходни връзки

Експерти: Ще има между 500 и 1000 жертви след земетресението в Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди