изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:54 EEST
ЗАСАЖДАТ ДРЪВЧЕТА В ПОДКРЕПА НА ДОНОРСТВОТО    
Новини

Две дръвчета ще бъдат засадени - едно в двора на Регионалната здравна инспекция, а другото в градския парк "Свети Георги", съобщиха на пресконференция д-р Дона Георгиева - старши експерт в дирекция Профилактика на болестите и промоция на здравето" към РЗИ. Инициативата е по повод 22 октомври - Европейски ден на донорството. Дръвчетата са предоставени от община Добрич, заради лошото време засаждането им не е станало на самата дата. Идеята е проявата да стане традиционна.



Добричка област се включва за първа година в отбелязването на Европейския ден на донорството. Деца  участваха със свои рисунки в ученическия конкурс  “Частица от теб може да бъде за някого целия свят”. Победителите ще станат ясни тази събота. "По-важно е, че децата от областта проявиха ициниативност и съпричастност", посочи д-р Георгиева. В Европа кампанията се провежда от 1998 година, за България е сравнително нова, страната ни се включва в нея за втора година.

В България първата трансплантация на бъбрек е извършена през 1969 година, през 1986 г. - на сърце, а през 2004 г. - на черен дроб, съобщи д-р Людмила Бердж - директор на дирекция "ПБПЗ" към РЗИ. Тя обясни, че ин витро оплождането всъщност представлява клетъчна трансплантация. В момента у нас около 240 000 двойки в България имат шанса да станат родители благодарение на нея. През 2010 от фонда за ин витро са финансирани 4 360 пациентки, родили са се 648 деца.

В Европа над 56 000 души имат нужда от трансплантация, в България са 860. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАСАЖДАТ ДРЪВЧЕТА В ПОДКРЕПА НА ДОНОРСТВОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди