изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:40 EEST
ЦИНИЗЪМ: Минималното майчинство с 30 лева повече, ама друг път    
Новини

Социалният министър Тотю Младенов съобщи днес пред bTV, че се планира увеличение на минималното майчинство от 240 на 270 лева. Преди да се зарадват майките обаче би следвало да уточним, че това далеч не е сигурно. След като министърът обяви увеличението в сутрешния блок на bTV, малко по-късно от пресцентъра му обясниха, че нямал точно това предвид. В проекта за бюджет на НОИ за догодина такова увеличение наистина не е записано, а точно напротив - и през 2012 г. се планира сумата за отглеждане на дете от 1 до 2 години да остане 240 лева. След увеличението на минималната работна заплата, семейство Колеви се зарадвали, че и майчинството ще скочи от 240 на 270 лева. "Четиридесет лева на месец отиват за памперси, да кажем, стотина за храна и дребни нещица за детето и ако, евентуално, то се разболее – край”, обяснява Полина Колева.



Увеличението обаче не се случва. Причината - майчинството за отглеждане на дете от 1 до 2 години не е обвързано с размера на минималната заплата, т.е. скок в заплатата не означава автоматично скок и на майчинството.

"Сигурно майките са втора ръка, за да са по-малко техните пари. Сигурно е много трудно за тази държава да отдели още 30 лева на майка на месец", коментира Николай Колев. 

В предаването "Тази Сутрин" по bTV обаче, социалният министър Тотю Младенов заяви, че от догодина се планира увеличение и на парите за майчинство.

"Имаше твърда сума, заложена в бюджета - 240 лева. Това, което предвиждаме за догодина е да стане 270 лева. Затова се увеличава със 7 млн. лева бюджетът на министерството, за да стане сумата на 270 лева”, заяви министърът. 

Въпреки тази категоричност, по-късно от пресцентъра на социалното министерство обясниха, че увеличение няма да има, и че министърът имал друго предвид. Допълнителните 7 млн. лева, предвидени в бюджета на министерството за 2012 г., били за семейните помощи за деца с увреждания. Те са обвързани с минималната заплата, съответно заради нейното увеличение министерството ще има нужда от допълнителни средства, за да ги изплаща.

"Тези 7 млн. влизат в 24 млн., които казахме, че ще трябват на бюджета при увеличение на минималната работна заплата", обясни финансовият министър Симеон Дянков. 

Що се отнася до майчинството - на интернет страницата на социалното министерство е качен проектът на бюджета на НОИ за 2012 година. В него ясно е записано, че то остава 240 лева, т.е. по-малко от минималната заплата за страната. http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

ЦИНИЗЪМ: Минималното майчинство с 30 лева повече, ама друг път | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди