изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:44 EEST
Майки обявиха, че няма да върнат дължимите пари на НОИ    
Новини

Ние сме излъгани от всички партии, които иначе заявиха подкрепата си за нас, но нищо не се случи, заявиха майките – длъжници на НОИ, които днес излязоха на протест пред Народното събрание. "Спрете държавния рекет над майките", "На крив НОИ, майките му пречат", "Дянков, Петков – не пълнете незаконно бюджета със залъка на децата ни", такива бяха надписите на плакатите на жените, предаде БГНЕС.



В декларация до парламента те искат да се отменят всички разпореждания на НОИ, свързани с надвзетото майчинство за деца до 2-годишна възраст. Те казват, че от решението им в момента са засегнати над 10 хиляди български майки.
Според изчисленията им всяка една от тях дължи средно по около 2000 лв. на института. Всички бяха категорични, че няма да платят тези пари.

През юли депутатите опростиха лихвите на майките длъжници на НОИ заради неправомерно ползване на майчинство с промени в Кодекса за социално осигуряване. Според статистиката около 6760 майки имат да връщат на бюджета 6,5 млн.лв. за това, че са получавали месечно 240 лв. за отглеждане на детето си, а то е ходило на градина.

Президентът Героги Първанов пък опрости дълговете на 14 от над 150 майки, които се жалваха до него. От прессекретариата на държавния глава обясниха, че това е направено след съобразяване с обстоятелствата във всеки случай.
"Смятам, че не бива младите майки да плащат част от цената на кризата. Социалната роля на държавата е важна именно в такива случаи", написа тогава в профила си във "Фейсбук" Първанов.

Вчера пък дойде още една лоша новина за всички майки. След като социалният министър Тотю Младенов съобщи, че от 1 януари парите за майчинство ще скочат от 240 на 270 лева, се оказа, че това не е вярно. Нещо повече - очаква се режимът за получаване на обезщетение за майчинство да бъде затегнат - НОИ предвижда то да се изчислява на базата на осигурителния доход от последните 24 месеца, а не за последните 18, както е сега. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Майки обявиха, че няма да върнат дължимите пари на НОИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди