изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:06 EEST
Втори тур на президентските и местни избори се провежда днес    
Новини

 С решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) днес се провежда вторият тур на изборите за президент и за вицепрезидент, и за кметове. Изборният ден започна в 6.00 часа сутринта в общо 11 382 избирателни секции в страната и ще бъде закрит в 19.00 часа. В чужбина секциите са 161. В Централната избирателна комисия няма постъпили сигнали за нарушения през изминалата нощ, както и данни за спиране на изборния процес, заради груби нарушения в секционни помещения. Това съобщи за БТА говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

ИЗБОРИ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ 2011: КОЙ ПЕЧЕЛИ В ОБЩИНИТЕ - I ЧАСТ?

ИЗБОРИ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ 2011: КОЙ ПЕЧЕЛИ В ОБЩИНИТЕ - ІІ ЧАСТ?



За първи път в Избори 2011 през миналата неделя бе гласувано едновременно за президент и за вицепрезидент и за кметове и за общински съветници с отделни интегрални бюлетини за двата вида избори. На 23 октомври нямаше избрани президент и вицепрезидент, тъй като в гласуването участваха повече от половината избиратели, но нито един от кандидатите не получи повече от половината действителни гласове. След окончателното преброяване стана известно, че хората, отишли до урните, са повече от три милиона души. С право на глас са 6 933 748 българи. ЦИК публикува окончателните резултати от изборите на 23 октомври минути преди 3.00 часа на 27 октомври и така законоустановеният 48-часов срок за оповестяването им бе просрочен. Окончателните резултати от първия тур показаха, че кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ - Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, е събрала 1 349 380 гласа, а двойката на БСП - Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, е получила повече от 974 хиляди гласа. Тези двойки продължават днес надпреварата за избирателния вот и победителят ще заеме мястото на "Дондуков" 2 за следващите пет години. На трето място е Меглена Кунева, която събра на първия тур 470 808 гласа.

В 173 от общо 264 общини ще се избират кметове на днешния балотаж. Втори тур има и в 831 села, а на 11 места ще се явят по трима кандидати, тъй като двама от първите трима претенденти имат по равен брой гласове, обясниха от ЦИК. Кой ще управлява в 18 областни градове също ще се реши в неделя. В 11 големи градове един срещу друг ще се изправят кандидатите на управляващата партия ГЕРБ и на БСП. Девет областни центрове имат избрани кметове още на първия тур на местния вот - Бургас, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, София и Шумен.

За действителен и на балотажа ще се смята вотът, отбелязан със знак "Х" в квадратчето с поредния номер на съответния кандидат, задължително със синя химикалка. Всички останали знаци правят бюлетината недействителна.

За днешния повторен избор за президент и за вицепрезидент не се издават нови удостоверения за гласуване на друго място и нови удостоверения за гласуване в определено място. Избиратели, които са се снабдили с удостоверение за гласуване на друго място или с удостоверение за гласуване в определено място, и не са ги използвали при гласуването на 23 октомври, могат да гласуват с тези удостоверения днес, реши ЦИК. Валидни на балотажа ще бъдат още удостовeренията и регистрациите, издадени на застъпниците на кандидатските листи и на наблюдателите на изборите. Между двата тура ЦИК реши, че могат да бъдат регистрирани и нови застъпници на кандидатите, участващи в новия избор за президент и за вицепрезидент, и на втория тур на изборите за кметове.

В изборните помещения по време на гласуването могат да присъстват (без да пречат) само застъпниците на кандидатите, участващи във втория тур на вота за президент и за вицепрезидент на България, съответно и във втория тур на изборите за кметове.  http://dnes.dir.bg/

ИЗБОРИ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ 2011: КОЙ ПЕЧЕЛИ В ОБЩИНИТЕ - I ЧАСТ?

ИЗБОРИ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ 2011: КОЙ ПЕЧЕЛИ В ОБЩИНИТЕ - ІІ ЧАСТ?


 РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТОВЕ НА ОБЩИНИ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ - 2011

 


Сходни връзки

Втори тур на президентските и местни избори се провежда днес | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди