изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:44 EEST
Дянков се смили над пенсионерите и спешната помощ    
Новини

На извънредно заседание МС гласува промени в три от данъчните закони и прие проектобюджета за 2012 г. Парите за здраве се увеличават с 15 млн. лв. Търсят се средства за увеличаване на най-ниските пенсии. Акцизът на газа скача, 9% ще е ДДС и за хотелиерите.



Министърът на финансите Симеон Дянков съобщи на пресконференция в Министерския съвет, че днес проектобюджетът за 2012 г. ще бъде входиран в парламента, но без церемония, предаде БТА.
Аз реших, съгласувано с председателя на НС, тази година да няма такава церемония, това е тежка финансова година за цяла Европа и не е време за церемонии, заяви финансовият министър.

Освен това Дянков обяви, че днес /вчера/ са приети данъчните закони, в които има минимални промени, като в два от петте закона промени няма. В приетия от МС проектозакон за бюджета за 2012 г. има също минимални промени.

С 10 млн. лева (до 486 млн. лв.) се увеличават парите на здравното министерство за спешната помощ, които на фона на този бюджет не са с 10 млн. лева повече, а с 15 млн. лева повече, защото пет милиона увеличаване вече беше залегнало, отбеляза Дянков.
Министърът на здравеопазването Стефан Константинов посочи, че парите за извънболнична помощ няма да се намаляват. Увеличените средства ще са предназначени най-вече за подобряване на спешната помощ.
Средствата ще бъдат насочени за заплати и за подобряване на условията на работа там. 

Увеличени са и парите за образование и култура за сметка на редуциране на средствата за отбрана, сигурност и вътрешен ред.

Според Симеон Дянков средствата за увеличаване на ниските пенсии нарастват с около 250 млн. лева, главно заради вдовишките пенсии, чието увеличение на година струва около 12 млн. лева.
 
Търсят се допълнително средства за увеличаване на обезщетението за майчинство от следващата година от 240 на 270 лв., за което ще са необходими допълнително около 16 млн. лв., както и за увеличаване на най-ниските пенсии - до 200 лв. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той отбеляза, че около 1 200 000 пенсионери у нас получават пенсии под 200 лв. Минималната работна заплата скача от 270 на 290 лв. До края на ноември ще стане известно дали тази година ще има коледни плащания за пенсионерите, каза министърът.

Приходите от приватизация за следващата година са заложени около 300 млн. лева, обяви Дянков. До този срок се надявам за поне две от трите ЕРП да се осъществи приватизацията чрез фондовата борса, допълни министърът.  
Парите за образование се увеличават с 50 млн.лева нетно, от тях около 40 млн.лева ще отидат за увеличаване на стандартите в средното образование, а останалата част е за фонд "Наука". В този смисъл нетно парите за наука се увеличават, отбеляза министър Дянков.

В Закона за ДДС има една промяна, с която се дава възможност на хотелиерите да се ползват от всички привилегии, които досега са действали само за туроператорите, обяви Дянков. Става дума за деветте процента данък ДДС, който досега е бил възможен главно за туроператори, които организират групови почивки и хотелиерите не са имали възможност да се възползват за техните услуги от намалената данъчна ставка и са плащали 20 на сто. С промяна, която е съгласувана с ЕК, вече и те ще могат да се възползват от намалената ставка от 9 процента, каза министърът.

В Закона за данъците върху доходите на физическите лица има две промени. Първата е, че се закръглява към всеки кръгъл лев в полза на гражданите данъчното задължение. Другата промяна предвижда освобождаване от задължението да подават годишна данъчна декларация на хората, които са придобили доходи от само трудово правоотношение.

В Закона за акцизите и данъчните складове също има две промени. От началото на следващата година ще се прилага намалена акцизна ставка за бира, произведена в страната в независими малки пивоварни.
Министър Дянков съобщи, че от 1 юни 2012 г., а не от 1 януари следващата година, ще има промяна на акцизната ставка върху природния газ и тя е на половината от предложенията.
Предложенията са били ръстът да е с 1,70 лева за един гигаджаул на природния газ за моторно гориво, а този, който се използва за отопление, да се увеличи с 20 стотинки.
За природния газ за битови нужди няма да има увеличение на акцизната ставка.

Парите за БНР са орязани със 7 млн. лв. От медията остро възразиха срещу този бюджет и обявиха, че това ще ликвидира функции с висока обществена значимост, ще бъдат ограничени възможностите за развитието и популяризирането на българската култура и българския език.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Дянков се смили над пенсионерите и спешната помощ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Дянков се смили над пенсионерите и спешната помощ
Автор: Anonymous да 2011-11-01 @ 14:38 EET
Направо да не повярва човек! Г-н Министъра и той можел да прави жестове!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.21 секунди