изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-18 @ 06:35 EET
МНОГО ШУМ ЗА РЕФОРМИ И... ПАК СЪЩОТО. ГУБЕЩ ПАК Е РАБОТНИКЪТ    
ИкономикаНяма да има намаляване на обезщетенията за военнослужещите от системата на МО, НРС и НСО. Запазва се размерът на обезщетението при пенсиониране на полицаите и държавните служители в МВР. След заседанието на МС министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че е успял да се противопостави на предложението за намаляване на обезщетенията в армията при пенсиониране на 15 заплати (сега в армията, МВР и ДАНС вземат по една заплата за всяка прослужена година, но максимум 20 заплати). Ограничаването на обезщетенията на хората под пагон бе настояване на партньорите в тристранката, главно на бизнеса.

Министър Ангелов съобщи също, че цивилните служители в МО при пенсиониране ще получават обезщетения десет, а не двадесет заплати. Онези, които вече са получили обезщетения по Закона за отбраната и въоръжените сили, по Закона за МВР, няма да имат право на повторно обезщетение вече като държавни служители, ако те продължат да работят след освобождаването им от военна служба или от служба в МВР, обясни министърът.

Освен това съм предложил и беше прието със Закона за държавното обществено осигуряване да се вдигне пределната възраст със средно две години, за някои звания - три години, с цел също да се намали натискът върху пенсионната система за следващата година, допълни министър Ангелов. Така тези хора ще останат в армията - "по-добре да тежат на бюджета, отколкото на бюджета на НОИ", каза министърът.

Стажът за ранно пенсиониране ще се увеличи от 25 на 27 години в МО и МВР.

"За редовите полицаи, които са на улицата, когато напуснат ведомството, ще получават по 20 заплати, докато за другите служители обезщетението ще падне на 10 работни заплати, както е в МФ и в министерството на екологията.
"За ДАНС от 20 ще паднат на 15 заплати, защото все пак те работят чиновническа работа. Такава е волята на министрите на МВР, МО и МФ, което обсъдихме вчера тримата министри", беше обяснението на Дянков.

Към момента от 44 000 души в армията 9000 са цивилни служители, а останалите са военнослужещи, уточни Ангелов. Около 2500 души щяха да напуснат системата през последните два месеца, при обезщетения средно 20 000 лева, направете си сметка колко би се натоварил държавният бюджет и бюджетът на Министерството на отбраната, чрез който ние плащаме обезщетенията, посочи министърът.

В края на деня от МВР съобщиха, че се запазва размерът на обезщетението при пенсиониране на държавните служители в системата. Това е станало ясно на среща на ръководството на министерството и представители на 6-те синдиката на МВР.
Синдикатите са били уведомени, че се запазва броят и размерът на обезщетенията при прекратяване на държавната служба с придобиване право на пенсия (20); увеличава се осигурителният стаж за придобиване право на пенсия от държавните служители в МВР с две години (от 25 на 27 години), считано от 1 януари 2012 г.

От стенограмата от извънредното заседание на МС на 31 октомври се разбира, че трима министри - на отбраната, на правосъдието - Маргарита Попова, и и.д. вътрешният министър Веселин Вучков остро са реагирали на предложението на Симеон Дянков за по-ранно пенсиониране и по-малки обезщетения в силовите ведомства. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

МНОГО ШУМ ЗА РЕФОРМИ И... ПАК СЪЩОТО. ГУБЕЩ ПАК Е РАБОТНИКЪТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди