изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:57 EEST
Правителството закри Държавния резерв    
Новини

Правителството реши да бъде закрита Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” и да бъде създадена Изпълнителна агенция "Нефт и Нефтени продукти" към Министерство на транспорта. Това става с предложение за отмяна на Закона за държавните резерви и военновременни запаси. Кабинетът одобри и проект за промени в Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти, с които предлага нова държавна политика по поддържането държавен резерв и военновременни запаси.Според евродиректива от 2006 г. единственото изискване за запаси е за петрол и(или) петролни продукти.



Мирновременните запаси ще бъдат прехвърлени към Министерството на вътрешните работи, а военновременните - към Министерството на отбраната, което и до момента държи част от тях.

В новата изпълнителна агенция ще работят до 39 души при сегашен щат от близо 600 на държавната агенция, съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, цитиран от БТА. По думите му, общият нов щат на ангажираните с дейността ще бъде не повече от 80 души.

Държавният резерв ще бъде закрит от ликвидационна комисия, чиито членове предстои да бъдат определени с постановление на Министерския съвет. Тя ще трябва да осъществи разделението на активите за една година, като в нея ще участват и представители на земеделското и здравното министерство заради запасите от храни и медикаменти, които са в техните ресори, пише в. "Дневник".

Финансовият министър каза още, че комисията ще прецени кои стоки от резервите ще продължат да се поддържат и било напълно възможно да има съкращения на "номенклатури, изживяли времето си".

Редът за отпускане на горива от резерва ще остане същият - с решение на кабинета по предложение на министъра на икономиката, поясни Дянков.
Новата агенция ще бъде правоприемник на сегашните договори с доставчиците на горива.

Анализът на кризата с горива заради отнемането на лицензите на "Лукойл Нефтохим - Бургас" АД, е показал, че е необходимо да се оптимизира дейността по поддържането на запаси от петролни продукти, като това се извършва от отделен специализиран орган, пише в прессъобщение на Министерски съвет.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов видя опит резервът да бъде разпродаден и да се прикрият злоупотреби.
"Последните години излязоха наяве прекалено много факти и данни, че в резерва е крадено по невероятни начини. Eдно закриване със сигурност ще доведе до замитане на следите на тези, които са крали. Такава е най-често българската практика", коментира той преди дни дни по БНР.
По думите на Манолов идеята e да бъде разпродадено това, което се пази в резерва "Господ знае на какви цени".

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров пък смята, че закриването не е заложено в проектобюджета за 2012 г. и не е обсъждано със синдикатите и работодателите. dir.bg

 


Сходни връзки

Правителството закри Държавния резерв | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди