изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:57 EEST
Експерт: Датите нямат голямо значение в нашата етнокултура    
ЛюбопитноДатите нямат особено значение в традиционната българска култура, коментира за БТА гл. ас. д-р Лина Гергова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН по повод трите 11-тици в утрешната дата 11.11.2011 г. Българите отдават значение по-скоро на дните от седмицата, сезоните, християнските празници, обяснява специалистът, цитирана от БТА.


Например се е смятало за проклятие, ако детето се роди в събота, защото имало способността да вижда духове и караконджули. Лоша поличба било и ако е заченато по време на пости. Друго вярване е свързано с кръщаването - ако бебето се появи на бял свят в ден, в който се почита определен светец, то трябва да бъде кръстено със същото име или да вземе това на кръстника, дава пример Гергова.

В българските традиции много по-голямо значение имат числа като 12, 3, 7, 6, 2, които са важни и в християнството, отколкото нумерологични вярвания и гадания, обяснява етнологът. 12 е свързано с броя на месеците в годината, две - с опозиции като добро и зло.

11 обаче не означава нищо в нашата етнокултура, както и повторението на едно и също число в датата, коментира Гергова. Тя допълва, че българските вярвания по-скоро са поставени на по-практична основа като времето за земеделски труд - от Гергьовден до Димитровден, периода, в който се приключва кърската работа - след Димитровден, деня за зарязване на лозите - Трифон Зарезан и т.н.

Изследователи припомнят, че в християнството 11 е броят на апостолите, които били останали преди Страстите Христови и Възкресението. Историческа справка показва, че комбинацията от 3 единайсетици и до ден днешен се свързва на Запад с края на военните действия в Първата световна война.
11 ноември се празнува като Деня на ветераните от войната. На 11 ноември 1918 г. точно в 11 часа било обявено примирието между Антантата и Централните сили.

Единайсетицата е "заподозряна" и за големите трагедии на човечество през последните години - 11 септември и срутването на кулите-близнаци в САЩ, терористичните атентати в Испания на 11 март 2004 г., катастрофалното земетресение и цунамито в Япония на 11 март тази година.
Преди 100 години е регистрирано Голямото северно температурно колебание - на 11 ноември 1911 година. Тогава в много американски градове били измерени рекордно високи температури следобед, а вечерта температурата спаднала от 24 градуса по Целзий до минус 13 градуса. Явлението било причинено от силен студен буреносен фронт, който разнесъл топлия влажен въздух и докарал арктически ветрове.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Експерт: Датите нямат голямо значение в нашата етнокултура | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди