изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:04 EEST
Менда Стоянова: Няма да прекрояваме бюджета по прогнозите на Оли Рен    
НовиниНе може за едно изказване на Оли Рен ние да прекрояваме бюджета. Не можем да гледаме на боб какво ще се случи, защото това не зависи само от боба. Това заяви Менда Стоянова - председател на Бюджетната комисия в парламента, цитирана от БНР. Между първо и второ четене едва ли ще настъпят драстични промени в бюджета. Финансовият министър каза, че приходите са планирани консервативно. Не знам прогнозите на Оли Рен на каква база са, но същия ден сутринта ЕК даде друга прогноза, допълни тя.


В четвъртък еврокомисарят Оли Рен обяви прогнозите на ЕК за икономиката, които показаха значително забавяне, както в Европа, така и В България. Според него България ще се възстановява по-бавно от останалите, а безработицата ще е висока. Еврокомисията очаква за тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на България да нарасне с 2,2%, през 2012 година да се увеличи с 2,3%, а през 2013 година - с 3 процента. Прогнозите на министър Дянков са 2.9% растеж за 2012 г., но и той е леко скептичен за тази прогноза.

Според шефът на БСК Божидар Данев ролята на бюджета в условията на криза нараства неимоверно много. "В момента българската икономика страда от липса на ликвидност. Икономиката ни изстиваше, това изстиване може да се прекрати с влизането на нови средства, да се надяваме на това явление", каза Данев. Когато говорим да вдигнем потреблението, ние трябва да вдигнем първо инвестиционното и промишленото потребление, и след това да вдигаме битовото потребление. За него бюджетът е твърде предпазлив. "Но исканията за реформи на Съвета на Европа в 6 сфери на българския обществен живот, на практика не се състояват, те са твърде плахи тези реформи", убеден е Данев.

Ако се увеличат най-ниските пенсии само, това означава, че наказваме тези, които са били коректни към системата и са плащали високи вноски. За да балансираме бюджетната рамка на НОИ едно от най-добрите решения е постепенно увеличаване както на възрастта, така и на осигурителния стаж. Сега виждам, че притиснати от дълговата криза, ние не можем да не отидем към подобно решение, добави Данев.
Вчера стана ясно, че министър Дянков е подготвил 3 варианта за свиване на дефицита в НОИ, чрез който да има възможност за увеличение на ниските пенсии. Най-вероятният от тях е ударно повишение на осигурителния стаж от догодина с 6 м., вместо заложените 4 м.

За пенсиите Стоянова коментира, че не може да не бъде за увеличението на пенсиите по принцип, защото "това са пари на нашите родители". "Но в условията, в които се намира България, Европа и светът, не можем да си позволим да разклатим финансовата стабилност на държавата, увеличавайки пенсиите", категорична е Стоянова. Тя обясни, че пенсионната реформа не включва само увеличение на осигурителния стаж или възрастта за пенсиониране. Големият дебат, според Стоянова, който трябва да се проведе, е за ранното пенсиониране.

"Колкото до добавката за стаж смятам, че работната заплата трябва да бъде свързана с производителността на труда. Не бихме могли само на база образование, стаж, опит да формираме заплата на човек, без да сме отчели реалната му производителност", добави още Стоянова.
За премахване на тази добавка настояват и работодателите, но срещат остър отпор от синдикатите.

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Менда Стоянова: Няма да прекрояваме бюджета по прогнозите на Оли Рен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.00 секунди