изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:23 EEST
БЮЛЕТИН НА ОД НА МВР - ДОБРИЧ    
Ред и сигурност

През изминалото денонощие на територията на ОД МВР Добрич е регистрирано 1  криминално престъпление.



 

-На 15.11.2011 г., във Второ РУП Добрич е получено съобщение от М.И. на 53г., за това че неизвестен извършител е проникнал чрез взлом в казан за изваряване на ракия в с. Плачи дол, общ. Добрич и е извършил кражба на 2 броя медни казани по 240 литра със серпентините. По случая е образувано досъдебно производство.

 

През денонощието на територията на областта са станали 3 пътно-транспортни произшествия с материални щети и 1 пътно транспортно произшествие с ранен гражданин.

           

-На 16.11.2011 г., около 12.30 часа, по ул.”Даскал Д.Петков” в гр. Добрич, 59 годишен водач на лек автомобил “Пежо” е блъснал движещата се по пътното платно С.М., на 69 год. В резултат на произшествието, пострадалата жена е прегледана в ЦСМП гр.Добрич, а в последствие освободена за домашно лечение без наранявания.

 

                        На територията на ОД МВР Добрич няма възникнали пожари.

 

Противопожарни мерки за безопасност през есенно-зимния сезон

 

                        Традиционно с настъпването на зимния сезон и пускането в употреба на отоплителните инсталации и локалните уреди за отопление , пожарната обстановка в жилищните, промишлените , селскостопанските и обществените сгради и помещения се усложнява.С влошаване на времето и настъпилите ниски температури броя на пожарите свързани с ползването на отоплителни уреди на територията на регион Добрич се увеличава съществено.

За миналия ЕЗС от  месец октомври 2010г. до 30.04.2011 година на територията на област Добрич са възникнали  117 пожара с нанесени материални щети и 330 пожара без материални щети Тази година статистиката в началото на ЕЗС е доста тревожна – само за периода 15.10 – 15.11. 2011 година възникнаха доста сериозни пожари със значителни материални щети:

Пожарите възникват в различни  обекти , но има нещо, което ги обединява и това е проявената небрежност и подценяване на противопожарните правила.

1.       Късо ел.съединение във включен ел.фритюрник е причината за възникнал пожар в бистро в гр.Добрич .

2.       Оставен работещ газов котлон без надзор в домакинство доведе до възникване на пожар и нанесе сериозни щети по кухненското обзавеждане.

3.       Нарушаване на установените противопожарни правила при извършване на огневи работи станаха причина за пожар със значителни материални щети  в склад за строителни материали.

4.       Строителна неизправност в комин доведе до пожар в бистро, изгоряха покривна конструкция 110кв.м., както и цялостното обзавеждане на бистрото.

5.       Късо съединение в климатик е причина за пожар във фризьорски салон в гр.Добрич – щетите от него са изгоряло вътрешно тяло, стъклопакет и опушени стени.

6.       Късо съединение е причината и за пожар в стопанска постройка в с.Телериг , при който са изгорели 800 кв.м.покрив, дребен рогат добитък и 2800 бали фураж.

7.       Кварцова лампа за отопление на помещение за отглеждане на пилета при наличие на постелка от стърготини е довела до пожар в стопанска постройка. Унищожени са покривна конструкция, пилета и друго домашно имущество.

8.       Регистриран е и значителен брой излизания от екипите на ПБЗН за запалени контейнери за смет вследствие изхвърляне на не добре загасени отпадъци от печките на твърдо гориво.

 

В тази връзка ОУПБЗН отново напомня:

·                                                                      да се използват само стандартни и технически изправни отоплителни и нагревателни уреди; същите да са монтирани на минимум 80 см.от горими материали,  да не се включват едновременно мощни консуматори на ел.енергия, за да не се достига до претоварване на ел.мрежата; да се използват само стандартни ел.предпазители. Предпазителите са умишлено поставени слаби елементи в ел.веригата, които да изключат при претоварване на ел.мрежата, като не се допуска нагряване, късо съединение и последващ пожар.Периодично  да се извършат проверки за състоянието и изправността на ел.инсталации, особено в помощните и стопанските сгради.

·                                                                     Горимите конструкции /дървени мебели, ламперии, каси на врати, покривни обшивки и др./ трябва да са на поне 10 см. разстояние от коминните тела;  Не се допуска включването на димоотводните тръби в комините вертикално през подовите конструкции; Зиданите печки /камини/ трябва да бъдат монтирани/изградени върху негорима основа; Комините трябва да бъдат почиствани редовно;

·                                         Бутилките за пропан-бутан трябва да се зареждат само от специализираните пунктове, тъй като там е гарантирано качеството на газа, освен това тези пунктове разполагат и с  автоматични везни за измерване на съдържанието на бутилките. Те не трябва да се пълнят повече от 85% от обема им. Самите бутилки за газ поне на пет години трябва да минават хидравлично изпитване, което се прави в специализираните пунктове. Гъвкавите и присъединяващите маркучи трябва да се подменят на всеки две години. Редуцир-вентилите на бутилките, които от нашата практика се вижда, че са най-уязвимата част - тъй като най-често се борави с тях, също трябва да се проверяват на всеки пет години. Минимум веднъж годишно трябва да се проверяват газови печки, бойлери и други уреди и инсталации, които се монтират от акредитирани фирми.  Използването на отоплителни и нагревателни уреди на газ пропан-бутан е допустимо само в помещения с естествена вентилация, като газовите бутилки трябва да са разположени над кота нула на прилежащия терен;

·                                         Работещите отоплителни уреди не трябва да се оставят без наблюдение;

·                                         Да не се оставят без надзор деца в помещения с работещ отоплителен или нагревателен уред. 

 

Спазването на гореизложените правила ще допринесе за намаляване риска от възникването на пожар във Вашето жилище или сграда, ще предпази Вас и Вашите деца от жестокостта на огнената стихия.

При откриване на възникнал пожар сигнализирайте веднага органите на ПБЗН на тел.112.                                                                                            

 

17 ноември 2011 г.                                                     ОД НА МВР ДОБРИЧ

 


Сходни връзки

БЮЛЕТИН НА ОД НА МВР - ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.32 секунди