изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:27 EEST
Окръжен съд – Добрич, глоби с 600 лв. адвокат, препятстващ дело за катастрофа    
Ред и сигурностНеявяването на адвоката на подсъдимия Слави Ил. С. от с. Равнец, община Ген. Тошево, стана причина Окръжен съд – Добрич, да отложи насроченото за днес наказателно дело срещу него.  Срещу Слави С. е повдигнато обвинение за това, че на 03.12.2010 г. по главен път II-29, между гр. Добрич и гр. Ген. Тошево, на хиляда и петстотин метра преди гр. Ген. Тошево, при управление на лек автомобил „Опел Вектра”, в пияно състояние, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на  33-годишен мъж от

 гр. София и значителни имуществени вреди на жител на с. Равнец, на „Пътно строителство” АД – гр. Добрич, и на „Пътприбор” ООД – гр. София, на обща стойност 5 619 лв. Прокуратурата посочва, че Слави С. е нарушил чл. 5 ал. 3 т.1 предложение първо от Закона за движение по пътищата: „На водача на пътно превозно средство е забранено да управлява пътно превозно средство под  въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества”; чл.6: „Участниците в движението: 1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка” и чл.20 ал. 2 „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението”.

Днес Окръжен съд – Добрич, конституира като частни обвинители съпругата, малолетното дете и родителите на пострадалия. Като граждански ищец и частен обвинител бе конституиран жител на с. Равнец, собственик на „Опела”, с който е причинено произшествието. Той иска обезщетение за имуществени вреди на стойността на колата - 1 935 лв. „Пътно строителство” АД – Добрич, бе конституирано като граждански ищец и частен обвинител с иск за 2504,10 лв. имуществени вреди, изразяващи се в нанасяне на повреди на два микробуса „Форд Транзит конект 200” и „Форд Транзит”. Софийското „Пътприбор” ООД бе конституирано като граждански ищец и частен обвинител с претенция за 1 180 лв. за нанесени повреди на уред „планограф”.

Слави С. се яви днес в съдебната зала без ангажирания от него защитник. По указание на съдебния състав адвокатът бе потърсен по телефона от подсъдимия и от деловодството на съда. Получена бе информация, че в същия момент той е потърсил медицинска помощ. Съдът констатира противоречие в  твърденията на адвоката за неявяването му и прие, че се прави опит за препятстване на процеса. Затова съдът наложи глоба в размер на 600 лв. на защитника.

Съдът взе предвид изявлението на Слави С., че държи на адвоката си и фактическата и правна сложност на делото, и не даде ход на съдебното заседание. За да не бъдат накърнени правата на защита на подсъдимия, делото бе отложено за 16.12.2011 г.

Пресцентърът уточнява, че според обвинителния акт Слави С. е подсъдим за деяние, извършено в изпитателния срок на условно осъждане от 2008 г. за управление на автомобил с алкохол в кръвта. Същата година подсъдимият е продал „Опела” на жител на с. Равнец, който не го управлявал, защото нямал необходимото свидетелство.          На 03.12.2010 г. сутринта, след като бил употребил алкохол Слави С. поискал да изкара колата на съселянина си от гаража, тъй като му трябвала. Той седнал на шофьорската седалка, а собственикът - на предната дясна седалка, и поели към гр. Ген. Тошево.

През декември 2010 г. приключвал ремонтът на пътя Добрич – Ген. Тошево, и по него била въведена временна организация за движението при извършване на строителни и монтажни работи и максимално разрешена скорост за движение 40 км в час. Въпросния ден пътят бил хлъзгав път, а видимостта намалена на 200 – 210 метра.

Подсъдимият управлявал колата с висока скорост, което притеснило спътника му и той направил няколко забележки. С висока скорост те приближили спрените пред тях „Форд Транзит конект”, „Форд транзит” и „Деу Тико”. Пристигналите с трите коли работници на „Пътно строителство” АД и на „Пътприбор” ООД измервали равнинността на пътя след ремонта му. Въпреки взетите от тях мерки за сигнализация, Симеон С. не видял спрените на пътното платно автомобили. Той минал покрай „Деу Тико”, след това с предната дясна част на „Опела” ударил „Форд Транзит” в задната му лява част. После блъснал планографа и уредът станал негоден за ползване. Последвал удар с предната дясна част на „Опела” в левия крак на 33-годишния служител на „Пътприбор” ООД. В резултат на удара тялото му се повдигнало нагоре, той паднал върху капака на двигателя, а след това върху предното панорамно стъкло на „Опела”. От тези удари изхвърчал на 15-20 м и паднал на банкета. Колата на подсъдимия продължила движението си напред и с предната си дясна част ударила „Форд Транзит конект 200”. „Опелът” се завъртял и спрял в канавката от другата страна на пътя. Причинените при всички тези удари повреди, направили невъзможно възстановяването на автомобила за бъдеща експлоатация.

33-годишният пострадал бил отведен с линейка в болницата в Добрич, където починал.

Слави С. е на 33 години, има начално образование, семеен е, безработен.

 

17.11.2011 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, глоби с 600 лв. адвокат, препятстващ дело за катастрофа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди