изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:17 EEST
КЗП СЪВЕТВАТ КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ФАШЛИВИ ТУРАГЕНТИ    
ОбществоВ последния месец на годината има доста празници, за които всеки се готви с трепет и като че ли забравя да бъде внимателен. Именно за да нестанем жертва на некоректни туроператор или туристически агент в изобилието от оферти за студентския празник, Коледа или Нова година, от Комисията за защита на потребителите напомнят как да защитим основните си права.

Експертите препоръчват на потребителите да организират пътуването си за празниците чрез туроператор, което дава по-голяма сигурност, че то ще се осъществи при договорените условия, а при възникване на проблем – че правата им ще бъдат по-надеждно защитени. Всеки може да направи справка в регистъра на туроператорите и туристическите агенции, дали избраната от него е регистрирана там. От комисията препоръчват също да се запознаем с отзиви на хора, които вече са ползвали услугите избраната от нас фирма. Сред задължителните неща, които трябва да искаме да знаем са началната и крайната дата на пътуването, броя на нощувките и броя и вида на храненията, вида на транспортните средства, с които ще се придвижват, местоположението, категорията и вида на туристическите обекти, чиито услуги ще ползват. Ако е предвидена специална празнична вечеря и/или програма – какво включва тя. Потребителят трябва да изиска от фирмата сертификат за застраховка, която да покрие причинени му вреди вследствие неразплащане със своите контрагенти, неплатежоспособност или несъстоятелност. Не удостовери ли притежанието на застраховка, потребителите имат право да се откажат от сключения договор, без да дължат неустойка или обезщетение. При сключване на договор потребителите трябва да настояват той да бъде в писмена форма, както и да им бъде издаден ваучер и документ за платената сума. Задължение на туроператора е най-късно до 7 работни дни преди пътуването да предостави в писмена форма информация за името или фирмата, адреса и телефонния номер на свой представител в посещаваното място, а при липса на такъв – да посочи данни за установяване на контакт с него. В случай че не са доволни от пътуването си, потребителите имат право на рекламация. Тя се предявява пред туроператора. Важно е потребителите да се запознаят какво трябва да направят на място в случай на несъответствие на уговорената услуга – да поискат да им бъде издаден протокол, да уведомят представител на туроператора или друго, което да удостовери откритото несъответствие, както и ако има срок за уведомяване на туроператора. В договора трябва да е записано какви са неустойките, които дължи всяка от страните при отказ от пътуването, както и сроковете, в които то може да се случи – без неустойки, с определен процент или 100 %.
 


Сходни връзки

КЗП СЪВЕТВАТ КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ФАШЛИВИ ТУРАГЕНТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди