изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:46 EEST
СРЕЩА С РОМСКАТА ОБЩНОСТ В ГРАД ШАБЛА    
ОбществоКато приоритет в работата си в началото на мандата, кметът на община Шабла, проф.Райна Бърдарева е посочила конкретните мерки, които трябва да се вземат по отношение здравния статус на ромското население в града и битовите условия при които то живее, информират от община Шабла.


На среща с жителите на ромския квартал тя е членовете на екипа й са изслушали проблемите им, за да се потърси тяхното най-бързо решение.
Първото, което е съобщила на присъстващите проф. Бърдарева е било, че е организиран преглед и имунизация на децата с непълен имунизационен статус. Това ще се случи на 27 ноември, чрез осигурен мобилен педиатричен кабинет, който ще  спести финансови разходи на нуждаещите се от тази медицинска услуга. Тя посочи още, че в близко време в града ще пристигне и флуорограф, за да се провери здравния статус на цялото население и се вземат съответните мерки.
Преди да бъдат изслушани въпросите на ромите, проф. Бърдарева им съобщи за решението на кметския екип, на крайно нуждаещите се да бъдат предоставени употребявани вече строителни материали, за да възстановят веднага щетите по къщите, получени вследствие на обилните дъждове и земетресението. Това бе направено с уговорката, че всички искания няма да бъдат удовлетворени, поради ограничените количества, затова комисия ще прецени, кой има най-голяма нужда в момента.
Друг проблем, разискван на срещата, е било узаконяването на жилищата в ромския квартал и снабдяване на собствениците им, където е възможно, с нотариални актове.
На срещата е съобщено, че още месец ще продължи приемането на молби за отстъпено право на строеж върху определените парцели за социални жилища.
Поставен е бил и въпросът за оземляването на малоимотни и безимотни граждани, чийто договори са изтекли и са кандидатствали за закупуване на земята от общинския поземлен фонд, каквото право им даваше Наредбата, по която са били оземлени. Чистота в ромския квартал и отговорността за поддържането й са били другата обсъждана тема на срещата. Калните улици, липсата на канализация, недостатъчните съдове за смет са посочили живеещите в квартала като проблеми. Срещата е приключила с напомнянето, че чистотата е двустранен процес, т.е поддържането й е задължение не само на почистващата фирма, а и на гражданите от които в голяма степен зависи в каква среда ще живеят, информират още от кметството. НДТ

 


Сходни връзки

СРЕЩА С РОМСКАТА ОБЩНОСТ В ГРАД ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди