изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:28 EEST
ЧЕСТИТО! Пенсиите ще се актуализират чак през 2013 г.    
ИкономикаМинималният осигурителен стаж за получаване на ранна пенсия от военни и полицаи се повишава от 25 на 27 г. през 2012 г. През същата година пенсиите няма да се осъвременяват, а през 2013 г. те ще бъдат индексирани с инфлацията. Това обяви на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, след среща за промените в пенсионната система, предаде Агенция „Фокус”.


Освен това от 1 януари 2012 г. се увеличава възрастта за пенсиониране с една година за жените и за мъжете. От 2014 г. поетапно възрастта ще се увеличава с четири месеца, докато не достигне 63 години за жените и 65 за мъжете, каза Младенов. От 1 юни 2012 г. до 31 декември 2012 г. минималната пенсия ще се увеличи от 136 на 145 лв. За всяка допълнителна година след навършване на пенсионна възраст хората ще получават 4% бонус вместо досегашните 3%.

Тези промени вече бяха внесени в парламента от депутати от ГЕРБ, което предизвика остра реакция от опозиция и синдикати. Последните дори обявиха национален протест в сряда, тъй като предложенията не са обсъдени в тристранния съвет. Полицаите пък заплашиха, че ще излязат на протест заради увеличаването на стажа за пенсия на 27 години.
Вчера финансовият министър Симеон Дянков, а и днес премиерът Борисов обявиха, че стоят твърдо зад предложените мерки и няма да се поддадат на натиск от синдикатите. Според тях това е единственият изход НОИ да се измъкне в бъдеще от дефицита.

По данни на Националния статистически институт в момента ефективната възраст за пенсиониране за трета категория труд за жените е 61 години, а за мъжете е 64,2 години, каза министърът. Макар и при тези условия за пенсиониране, които бяха до сега – 63 г. за мъжете и 60 г. за жените, хората работят по-дълго, каза още той.

За лицата по чл. 68, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване се предвижда увеличаване от 1 януари 2012 г. с една година на възрастта за придобиване право на пенсия при непълен осигурителен стаж. До момента при навършени 65 години и минимум 15 години осигурителен стаж – хората имаха възможност да се пенсионират при минимален размер на пенсията. Тази възраст също се вдига с една година от следващата година и става 66 години и при минимум 15 години трудов стаж.
От 1 януари 2012 г. се увеличава с една година възрастта за придобиване правото на пенсия за ранно пенсиониране за работещите първа и втора категория труд. Възрастта за първа категория труд става 48 години за жените и 53 за мъжете, а за втора категория труд – 53 г. за жените и 58 г. за мъжете – каза той.

Правителството ще предприеме по-строги мерки за събиране на осигурителните вноски, каза още Тотю Младенов. От синдикатите предлагат работодателите да носят наказателна отговорност и да влизат в затвора за неплащане на осигуровки. Парламентът вече гласува наказания за работниците без трудов договор. Те ще плащат по 3 вноски върху минималния осигурителен праг, ако са без осигуровки.

Заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще се проведе в петък. На днешната ни среща представителите на бизнеса дадоха предложения, свързани с пенсионната система, които ще обсъдим на Националния съвет за тристранно сътрудничество в петък - каза Младенов. Синдикатите отказаха участие в днешната среща.

 


Сходни връзки

ЧЕСТИТО! Пенсиите ще се актуализират чак през 2013 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди