изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:22 EEST
Окръжен съд – Добрич, потвърди присъда за измама на строителна фирма    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, потвърди присъдата на Районен съд – Добрич, с която 33-годишният Страхил Ст. Каменов е признат за виновен за това, че на 25.10.2008 г. в гр. Добрич с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил заблуждение у фактурист в търговско дружество и с това е причинил на фирмата имотна вреда в размер на 8668,02 лв. Страхил Каменов търпи наказание условно лишаване от свобода за срок 1 година и 6 месеца с 3 години изпитателен срок.

 Той трябва да заплати на юридическото лице обезщетение за нанесените му имуществени вреди в размер на 8 668,02 лв. ведно със законната лихва от датата на извършване на деянието до окончателното изплащане на сумата.

Делото във въззивния съд е образувано по жалба на Страхил Каменов, който иска първоинстанционната присъда да бъде отменена и той да бъде оправдан, или делото да бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на нарушения.

По делото е изяснено, че през октомври 2008 г. свидетел дал 5 000 EUR на Страхил Каменов, за да закупи бетон, необходим за изграждана от него строителен обект в Добрич. Той посетил бетонов възел и поръчал бетон, който трябвало да бъде доставен на строителния обект на свидетеля. Служителка във фирмата, собственик на бетоновия възел, уточнила необходимите количества и посочила, че доставката ще струва около 10 500 лв. с включен Данък върху добавена стойност. Страхил Каменов запитал фактуристката, дали може да заплати в EUR, а тя му отговорила, че това е невъзможно. Служителката му обяснила, че заплащането следва да стане в деня на издаване на фактурата за доставеното количество бетон в български лева. След получаване на стоката, купувачът се явил в края на работния ден при фактуристката и казал, че ще плати в EUR, но не й показал каквито и да било банкноти. Той твърди пред съдебните инстанции, че било късно и банките не работели, затова не заплатил услугата, а дадените му от собственика на строежа пари използвал за лични нужди.

Съдът установява от обясненията на Страхил Каменов, че в продължение на 3 - 4 години той се е занимавал с транспорт на бетон, притежава собствени бетоновози и е осъществявал търговска дейност. Затова съдебният състав приема, че на него му е бил известен редът за извършване на услуги точно в тази област, включително че заплащането става само и единствено в български лева.                             

При направената служебна проверка Окръжен съд – Добрич, не констатира нарушения на процесуалните правила, водещи до отмяна на присъдата. Установено е, че на 15.03.2011 г. същият съд е отменил предходна присъда на Районен съд – Добрич, и е върнал делото на Районна прокуратура – Добрич, заради допуснати нарушения на процесуалните правила. След изпълнение на указанията на Окръжен съд – Добрич, и въз основа на нов обвинителен акт Районен съд – Добрич, е произнесъл присъдата, която се обжалва сега като се оспорва, че е Страхил Каменов е възбудил заблуждение у фактуристката.

Въззивният съд приема това за доказано, защото „подсъдимият е заявил и организирал доставката на бетон, т. е. той е бил с абсолютното знание, че е задължен с получените пари след като ги трансформира в български лева да погаси това реално задължение към доставчика, но не го е направил. Чрез всички свои действия, той е причинил вреда на фирмата до размера на цената на цената на доставения бетон”. Съдът намира, че той е имал за цел да набави за себе си имотна облага и с това да причини на собственика на бетона имотна вреда. Становището на Окръжен съд – Добрич, е че е налице пряк умисъл, тъй като Страхил Каменов е съзнавал обществено опасния характер на деянието, предвиждал е неговите обществено опасни последици и е искал тяхното настъпване.

Решението на Окръжен съд – Добрич, не подлежи на обжалване и протест.

 

01.12.2011 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд   

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, потвърди присъда за измама на строителна фирма | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди