изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:23 EEST
Премиерът настоя за строги мерки срещу болници и директорите им    
Здраве

Персонална смяна на директори на болници и обединяване на звена предвиждат мерки за намаляване на дълговете на болниците, а според премиера Бойко Борисов контролът в част от големите здравни заведения е занижен. Това става ясно от стенограмата от правителственото заседание в сряда, публикувана на сайта на Министерски съвет, предаде "Фокус".



"Вдигнахме бюджета с 30% и продължават да задължават болниците. В здравеопазването отиват над 3 милиарда лева и продължава да не им стига", заявява Бойко Борисов. Според него много от дълговете на големите болници са заради консумативи и лекарства. „Аз съм убеден, че контролът там е занижен”, смята премиерът. По думите на Борисов на практика държавата дотира чрез болниците тези, които нямат здравни осигуровки т.е. "тези, които плащат осигуровки, лекуват без пари тези, които не си плащат".

„Тук искам да се помисли категорично и с укриването на осигуровките, когато се променя законът, и то трябва много бързо да се регламентира. В противен случай дълговете непрекъснато ще набъбват и ще стане както в НОИ, всъщност чрез държавния бюджет се попълват всички дупки, където системите всъщност не работят. Затова, Константинов, предложете ми вариант, включително санкции, включително да се сменят началниците на тези болници, но това трябва да се случи", категоричен е министър-председателят.

Здравният министър Стефан Константинов отговаря, че голяма част от дълговете са натрупани в знаковите болници точно от предишното правителство. Той дава пример с пловдивската УМБАЛ „Свети Георги”, където по думите му са ставали "абсолютни безобразия".
"Разбира се, винаги оправданието е, че пътеките (клиничните) са недофинансирани, че финансирането е недостатъчно. Обаче при същото това недофинансиране има и за болници, които винаги се движат добре и се справят и модернизират със собствени средства, а други, които винаги са недоволни", заявява Стефан Константинов.

Според здравния министър дълговете на болниците са намалели през годината с близо 50 милиона лева, но имало определени болнични директори, които не си вършат работата.
"Аз бих отишъл и малко по-далече не само с персонална смяна на директори, а ни трябва обединяване на звена. През тези последните 10-15 години структури са се разделили, за да се угоди на всеки професор, на всеки началник да си има лечебно заведение, изкуствено разделени", казва Стефан Константинов.
Той е категоричен, че обединяването на болничните звена и персоналната смяна на директори трябва да бъде извършено през 2012 г. с подкрепата на цялото правителство.

По отношение на хората без здравни осигуровки, министърът на здравеопазването заявява, че трябва да има два подхода.
"За неосигурените, които имат някакъв доход, а не са си платили вноските, трябва да има драстично увеличаване на санкциите. Но след това Националната агенция по приходите трябва да им ги събира тези неща, включително ако трябва да им продава имущество. Просто трябва да бъдат тълкувани като длъжници на държавата. А тези, които са социално слаби, вече да се намери някакъв начин да им се компенсира основният пакет, който им покрива касата. Това са предложенията", обяснява Константинов.

"Сега е моментът да го направиш, не догодина, а още тази година. Сядате, приготвяте го. Имаш пълна подкрепа. Така или иначе, дали сега ще има една стачка повече или две…", казва в отговор премиерът Борисов.
--------------------------------------------------------------------------------

По време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването заяви, че поетапното внедряване на диагностично-свързаните групи и замяната на клиничните пътеки като метод на финансиране на болниците ще започне през 2012 г. с експертна дейност по адаптация на класификационната система. Питането бе на народния представител Мая Манолова.
Стефан Константинов уточни, че политическото решение за въвеждането на този метод е взето преди повече от година. Паралелно с това се предвижда ежемесечна процедура по електронно уведомяване на болниците за разпределението на преминали пациенти, както и въвеждането на унифицирана методика за изчисляване на разходите за стационарен случай на болниците.  http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Премиерът настоя за строги мерки срещу болници и директорите им | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди