изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:06 EEST
Ужас! Арктика се топи    
Екология
Вече почти цял месец по арктическото крайбрежие на Русия, при това не само в европейската му част, а далеч на изток, по азиатските му акватории, положителните температурни аномалии са огромни и постоянни, твърдят местни метереолози. В някои дни на места те достигат 20 градуса, т.е с толкова са по-високи от обичайните за това време на годината. От остров Нова Земя до Таймир, почти през ден се отбелязват температурни рекорди.


Руските синоптици не предвиждат никаква промяна на настоящата ситуация в следващите дни, но затолянето според тях е престиснително, тъй като ледниците започват да се топят. А според стара научна теория, разтопяването ма ледниците ще доведе до потоп.

На какво се дължи това? Отговорът е еднозначен: на циклоналната активност над Северния Атлантик. В продължение на повече от месец студените въздушни маси западно от Гренландия и над Канадския Североизток, спускайки се над по-топлите от обичайното води на Северния Атлантик, раждат дълбоки циклонални чудовища, с налягане в центъра, понякога слизащо и под 935 хектопаскала.

Един след друг те атакуват северното крайбрежие на Европа, продължават към Азия и понякога почти достигат най-североизточната й тихоокеанска част. По този начин блокираната от тях Арктика не може да "достави" студен въздух на континента и макар че той изстива заради ниското слънце и дългите нощи, това изстиване не може да достигне големи височини и да генерира стабилни студени антициклони, както това се случваше през последните 2-3 зими.

Дългосрочните прогнози винаги са рисковани и с ниска достоверност, но за следващите 7 до 10 дни може да се твърди с голяма сигурност, че настоящата ситуация няма да претърпи съществена промяна. http://www.blitz.bg

Арктика губи все по-бързо леда си

Покачването на температурата и топлите води на Атлантическия океан разрушават арктическите ледове. Учени отчитат, че за последните 1450 години ледовете на Арктика не са се топили толкова бързо.

Учени под ръководството на Кристоф Кинард изясниха, как се е променял климатът на Арктика в течение на последните 1450 години. Оказало се, че подобно топене на ледове, каквото протича в момента, не е наблюдавано в последните близо 1500 години. Авторите правят този извод въз основа на анализ на ледникови проби, дънни утайки и резултати от изследвания с помощта на дендрохронологичния метод.

Изчезващата Арктика

Арктика, действително се топи стремително. От края на ХХ век досега площта на арктическите ледове е намаляла с повече от два милиона квадратни километра. Освен това в Арктика вече преобладават едногодишните ледове, които се стопяват през лятото, а през зимата се образуват отново. Основната причина за тези сериозни изменения е притокът на топли води от Атлантика.

Намаляването на площта на ледовете в Арктика е установен факт. Пред учените стои съвсем друг въпрос – дали сега в Арктика протичат краткосрочни колебания на климата, тоест, означава ли това, че топенето скоро ще завърши, или наблюдаваме еднопосочен и дългосрочен процес. На този въпрос е трудно да се отговори, поради краткия период на наблюдения: историческите данни за състоянието на ледената покривка на Арктика съществуват от около сто години, а преки наблюдения със съответните уреди се водят не повече от 40 години.

«Краткият период на наблюдения на арктическите ледове затруднява нашето разбиране на това, доколко въобще е стабилна тази система, и дали тя е подложена на определени естествени колебания. Затова е нужен по- продължителен период на наблюдения, за да можем да разположим съвременните изменения в този контекст», обяснява Кинард.

XVI век прилича на XX

Учените достигнали до извода, че намаляването на площта на ледовете в Арктика в момента е подобно на това, което се е случило през ХVІ век. Тогава първоначално е настъпило незначително застудяване и ледовете са започнали за нарастват, след което в края на 90-те години на века, топенето се ускорило забележимо. Кинард твърди, че в последните двадесет години ледовете се топят значително по-бързо. Учените виждат причината за това в човешката дейност и парниковите газове, които водят до глобално затопляне на климата. В резултат се повишава температурата на въздуха, а в Арктика това става по-бързо, отколкото където и да е по земното кълбо. От друга страна, водите в Северния Атлантик се нагряват и когато попаднат в арктическия басейн, ледовете започват да се рушат.

Източник: Nature

http://www.znania.tv

Руският Генерален щаб се готви за ядрена война

Огромна озонова дупка минала над Източна Европа

Атомният ледоход "Арктика" пръв достига Северния полюс

НАСА откри извънземен живот на паднали метеорити

2010-та ще e сред трите най-топли години

Идва най-зверската зима от 10 века насам

ЛЕДЕН МАНХАТЪН СЕ ОТКЪСНА ОТ ГРЕНЛАНДИЯ

17-годишен ловец пренощува с 2 бели мечки

Стряскащо послание за климата от миналото

ООН: Летим бясно към бездната!

Умря най-старата полярна мечка в света, отгледана в зоопарк

Русия ще очертае външната си граница в Арктика

Замириса на война за Арктика

Руска научна експедиция доказа, че почвата под арктическия океан е част от хребета Ломоносов

 


Сходни връзки

Ужас! Арктика се топи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди