изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-25 @ 04:40 EEST
Спасяването на еврото - извън закона?    
Европейски съюзБез подкрепата на Великобритания в петък Германия и Франция постигнаха сделка за засилване на фискалната и бюджетната дисциплина в Европа, но има сериозни съмнения, че тя може да бъде въплътена в договор, задължаващ страните по него да го спазват. Това съобщи германското сп. "Шпигел", цитирано от "Дневник", няколко часа след като 17 държави от еврозоната с подкрепата на още 9 от ЕС се споразумяха за отделен договор.Мнозина специалисти казва, че такъв договор би бил нелегитимен, посочва списанието. Жан-Клод Юнкер - председател на Еврогрупата (финансовите министри на еврозоната) и премиер на Люксембург, твърди, че 17-те държави с евро може сами да се договорят за промени в договорите на ЕС, без участието на останалите 10 в ЕС.

В заключителния текст на срещата на върха в Брюксел се казва: "Предвид липсата на единодушие сред държавите-членки на ЕС, те решиха да ги приемат под формата на международно споразумение, което да бъде подписано през март или на по-ранна дата. Целта остава включването на тези разпоредби в Договорите на Съюза възможно най-скоро. Държавните и правителствените ръководители на България, Чешката република, Дания, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Швеция посочиха възможността да вземат участие в този процес, след като по целесъобразност се консултират с парламентите си." Промени в договора на ЕС се одобряват единодушно.

Понеже валутният съюз се регулира в много текстове на Лисабонския договор, реформата, за която са се разбрали 17-те, може да бъде приложена единствено в съществуващата правна рамка. Специалисти от Европейската комисия, Европейската централна банка и Европейския съвет, представляващи страните членки в Брюксел са на едно и също мнение - договор само на 17-те държави с евро ще бъде нелегитимен.

Отделните държави могат единствено да заяват "политическа декларация за намерения", в която да посочат как биха действали относно санкциите за нарушителите на бюджетните правила. Но такава декларация няма да има обвързващия характер на един закон и - както посочват официални лица - може да бъде анулирана от едно ново правителство на тази държава. В частност това е намек за Франция, където кандидатът на социалистите за президент Франсоа Оланд тези дни заяви ,че няма да приеме никаква намеса в суверенитета на страната.

Няколко от държавите без евро заявиха, че първо ще изчакат да видят как точно ще изглеждат текстовете, предложени от 17-те с единна валута, ще се консултират с парламентите си и чак тогава ще решат дали да подкрепят инициативата. Референдуми ще са необходими за три от деветте държави, асоциирали се с договора, който Германия и Франция настояват да бъде приет не по-късно от март 2012г. и да влезе в сила в началото на 2013 г. http://banks.dir.bg
 


Сходни връзки

Спасяването на еврото - извън закона? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди