изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:40 EEST
Подпалвачът познавал собствениците на колите, помагал им да гасят    
Ред и сигурност

29-годишният Юлиян Ковачки, който беше задържан за част от палежите, е познавал голяма част от потърпевшите. Палил, защото бил озлобен от това, че от 2 години е безработен. Това уточниха от столичната полиция на специална пресконференция, след като по-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че арестуваният е
признал за 12 случая с подпалени общо 25 коли. Засега обаче прокуратурата му е повдигнала обвинения за едва 5, тъй като за другите няма достатъчно доказателства.



Почти всички са станали в кварталите „Младост” и "Хаджи Димитър". Ковачки живее в „Младост” 2 и в повечето случаи действал в същия район. Единични палежи са извършвани от задържания не в последния месец и половина, а през октомври. Запалванията са правени с леснозапалима течност, към момента обаче не е обяснил откъде се е сдобивал с нея. Самият той няма автомобил.

Разследващите описват подпалвача Ковачки като интелигентен, комбинативен млад мъж, с трудно детство. „Образно казано, не е получавал топлина в детството си”, коментира шефът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев, цитиран от "Всеки ден".

Първият неуспешен пожар е извършен още през август заради неудовлетворение от това, че е бил пренебрегнат в бизнес отношения. Смятал, че е ощетен и за да си отмъсти и да причини вреда на този, който му го е причинил, му запалил колата. По думи на самия Ковачки се занимавал със закупуване на акции на борсата.
Впоследствие също драсвал клечката заради лична неудовлетвореност, че остава без работа и бизнесът му се срива. Един от първите му палежи е на приемната на районния инспектор в "Младост", съобщи БГНЕС.

Извършвал палежите под въздействието на алкохол, защото тогава събирал смелост. Ковачки има криминални регистрации за кражби, хулиганство и шофиране в пияно състояние. Има и присъда за хулиганство и шофиране след употреба на алкохол.
Мъжът обаче не е класически пироман, макар че изпитвал удовлетворение от палежите, смятат психолозите. Той се е обаждал на спешния телефон 112, на съседи и в някои от случаите дори е участвал в гасенето на запалените от него коли, уточниха разследващите.
В единия от случаите, когато разбрал, че е запалил кола „по погрешка”, не на този, който е искал, е извикал потърпевшия да угаси огъня.

Той е автор и на втория палеж на автомобила на защитника на ЦСКА Иван Бандаловски, когото също познавал и имали бизнес конфликт.

Сигналът за Ковачки е постъпил в Седмо районно управление преди около десет дни. Задържането не е станало в момент на запалване, а при други обстоятелства. Има факти, които го уличават за палежите, макар при тези случаи да е трудно да се съберат доказателства, допълниха от МВР. Жилището му, където живее сам, се претърсва.

Към този момент няма данни младият мъж да е имал съучастник. 
Не е установена връзка между него и задържания от вторник 33-годишен криминално проявен Владислав Николов-Куката, чиято мярка за неотклонение се гледа от съда днес. Най-вероятно се касае за различни групи, с различни мотиви, които извършват запалвания. Възможно е да са действали имитатори на Ковачки и така да са запалени колите в другите квартали на София, смятат от полицията.

Директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов коментира, че случаите са „изправили на нокти столицата”, а натоварването и напрежението са предизвикали широк обществен отзвук.

Междувременно премиерът Бойко Борисов заяви, че ако медиите не са съобщавали постоянно за "тази истерия", е нямало да има толкова палежи на коли. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Подпалвачът познавал собствениците на колите, помагал им да гасят | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди