изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:40 EEST
СЪС ЗАКОН НИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА САНИРАМЕ БЛОКОВЕТЕ СИ    
Парламент

С новите промени в Закона за устройство на територията всички сгради трябва да станат енергоефективни, а фасадите им да бъдат обновени, съобщиха националните медии. Промените, подготвени от регионалното министерство, още не са гласувани и приети от Народното събрание. Собствениците ще трябва задължително да реновират външните стени на блоковете и къщите си, като в същото време спазят изискванията за пестене на енергия, гласят промените.



Предвижда се и да бъдат издадени технически паспорти на сградите, които ще включват всички задължителни строителни и монтажни работи, които трябва да бъдат извършени от собствениците. Срокът за изпълнение на предписанията в книжата ще бъде 31 декември 2020 г. Срокът за издаване за самите технически паспорти досега е удължаван нееднократно, като в момента за собственици на апартаменти в блокове е 31 декември 2014 г.

Така реално собствениците на стари панелки ще трябва да извадят пари за технически паспорти, а след това и за изолация на жилището си. При строителството на нов дом, без да възложим обследване и издаване на технически паспорт, размерът на предвижданата глоба е от 1000 лв. до 10 000 лв. Желаещите да обновят сградата си, могат да се възползват и от еврофинансиране, но само 50 % от нужните за саниране пари може да се получат от Брюксел. Не е ясно реално до кого ще достигнат тези средства, тъй като наскоро стана ясно, че големите блокове няма да могат да се възползват от тях.

Зам.-кметът по устройство на територията на община Добрич арх. Пламен Ганчев заяви, че в Добрич няма нито едно регистрирано юридическо лице от собственици на многоетажна собственост. До момента никой от собствениците на етажна собственост в града не е потърсил общината за съдействие за изготвяне на проект за кандидатстване по оперативна програма за енергийна ефективност на жилищна сграда. НДТ

 


Сходни връзки

СЪС ЗАКОН НИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА САНИРАМЕ БЛОКОВЕТЕ СИ | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
СЪС ЗАКОН НИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА САНИРАМЕ БЛОКОВЕТЕ СИ
Автор: Anonymous да 2011-12-20 @ 21:59 EET
Глупаците ще създадат пролетарият и утре полуделите хора, като тръгнат да колят и бесят, да няма: "Въй мули майко, каква я мислихме, каква стана!" В нашия вход има поне 4-ма, които не могат изкара 500 лв. за паспорт. Кокво ще правим? Някой търбух ще им вземе жилището ли, заради това? Това е озаконен грабеж!
СЪС ЗАКОН НИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА САНИРАМЕ БЛОКОВЕТЕ СИ
Автор: Anonymous да 2011-12-21 @ 08:40 EET

На мен нещо не ми е ясно как ще стане, едва изкарваме месеца финансово и от къде ще взема пари за тази цел имайки пердвид ,че работя ,а другите които не работя как ще се справят.Все глупости без покритие се измислят в нашата държава.

СЪС ЗАКОН НИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА САНИРАМЕ БЛОКОВЕТЕ СИ
Автор: Anonymous да 2011-12-27 @ 00:36 EET
eee,ami nali iskahme da sme evropeizi,satova i sgradite ni trqbva da sa takiva,trqbva da ne se islagame pred sveta.Europa iska da ni vidi kato europeizi!
СЪС ЗАКОН НИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА САНИРАМЕ БЛОКОВЕТЕ СИ
Автор: Anonymous да 2011-12-27 @ 07:21 EET
Естествено тези,които правят законите нямат проблем с парите!
СЪС ЗАКОН НИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА САНИРАМЕ БЛОКОВЕТЕ СИ
Автор: Anonymous да 2011-12-27 @ 07:29 EET
Ако сглупим да се регистрираме като юридически лица ще имаме един електромер на входа и един водомер и сами щеси събираме парите за сметките-ще се изпотрепем  помежду си !

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди