изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:07 EEST
ВСИЧКО Е ДОБРЕ,... КОГАТО ЗАПОЧВА ДОБРЕ !    
Спорт
Перифразираме известната истина, че „всичко е добре, когато свършва добре”, защото за ВК „Добруджа 07” 2011-а „започна добре” още през 2007 година.


Тогава няколко приятели решиха да се опитат да възстановят добрите традиции на добричката волейболна школа от близкото минало и да върнат град Добрич отново на волейболната карта на България, като регистрираха ВК „Добротица”. Направиха го само от едната любов към този спорт, без да имат финансовите и спортно-техническите възможности на останалите волейболни клубове в страната. За четири години Митко Димитров, Добри Добрев, Иван Димитров и техните приятели, бивши възпитаници на волейболната школа на „Добруджа”, преминаха през много трудни моменти, но успяха в крайна сметка да изкарат от забравата волейболен град като Добрич.

За да дойде 2011 година, през лятото на която беше поставено началото и на един още по–амбициозен проект. Той включваше не просто едно запомнящо се участие на мъжкия отбор в елитната волейболна група на България. Най-важното в този проект беше заложено в изграждането на „правилната пирамида” за развитие на спорта волейбол в нашия град - от най-малките състезатели в ДЮШ до представителния мъжки състав.

Стартирането и реализацията на подобен проект не можеше да стане възможно без стабилна финансова подкрепа. И добричкият волейбол срещна тази подкрепа в лицето на Веселин Велев – управител на фирмите „Булмат” и „Веник”, Младен Матеев – управител на фабриката за сладоледи „Изида” и парк-хотел „Изида”, и Павлин Тодоров – управител на фирма „ПАТО”. Техните бизнес контакти успяха да привлекат към каузата и редица други местни предприемачи, като с тази обща подкрепа се положиха стабилни основи за реализация на започнатото.

Клубът претърпя и някои организационни промени, които се направиха единствено и само за доброто бъдеще на спорта волейбол в град Добрич. През месец септември бе сменено името на сдружението от „Добротица” на „Добруджа 07”, като бе избран и нов управителен съвет. Той беше оглавен от Веселин Велев, а в неговия екип влезе и един световно признат волейболен специалист - бившият национален треньор Драган Нешич.

Едно от първите неща, които направи новият УС, беше да организира два международни волейболни турнира за жени и мъже с една основна цел – връщане на добричката волейболна публика в залата. Приятелите на волейбола имаха възможността да се наслаждават на майсторството на отбори като „Галатасарай” и „Йелсълюрт” (Турция), „Цървена звезда” (Сърбия), „Омничка”, „Северстал” и „Локо-Ангара” (Русия), както и българските ЦСКА, КВК „Габрово”, „Славия” и „Черно море БАСК”.

Паралелно с това се положиха и основите на представителния мъжки състав, на който му предстоеше да участва за втора поредна година в НВЛ – Висша лига на страната. Бяха привлечени няколко млади, но класни волейболисти от водещи български клубове, около които да започнат да се учат на професионализъм и местните волейболни кадри. Старанието на клубното ръководство да създаде перфектни условия за тренировки, както и на треньорския екип да ги проведе по правилната методика, даде своите плодове още в подготвителния период. В предсезонните си контроли добричките волейболисти изиграха няколко запомнящи се срещи с отбори от Суперлигата на България. Доброто представяне продължи и след стартирането на държавното първенство, като след приключване на първия полусезон във Висшата лига състезателите на „Добруджа 07” са лидери в класирането след 7 победи и 1 загуба. Демонстрираното майсторство и старание от страна на състезателите беше аплодирано от винаги пълната с фенове зала, които бяха позабравили в годините как добричкият волейбол може да доминира над останалите отбори.

Днес вече спокойно можем да кажем, че децата на Добрич обичат да играят волейбол, защото броени месеци след стартирането на проекта в ДЮШ с този спорт се занимават повече от 150 момчета и момичета от различни възрасти. И техният брой ежедневно продължава да се увеличава. А по мнението на многото волейболни специалисти, посетили школата, условията, при които се подготвят младите спортисти, са сред най-добрите в цяла България. Със спортната подготовка на добричките деца се занимават висококвалифицирани волейболни специалисти, което рано или късно няма как да не доведе и до добри спортни резултати.

Някои от волейболните формации  към ДЮШ също стартираха своето участие в държавните първенства в своите възрасти. Юношите старша възраст заемат второ място в своята ІV група, въпреки че са с година-две по-малки от своите съперници. 15-годишните възпитацици на школата успешно се представят в аматьорската лига „Изида волей къп”, което се явява и част от подготовката им за участие в държавния шампионат, стартиращ в началото на 2012 година. Преди броени дни БФВ проведе републикански турнир на младите таланти от цяла България (родени през 1997-98 година), където добричкият волейболист Ивайло Калев получи две индивидуални отличия – за най-добър състезател от зона „Добруджа” и за най-добър изпълнител на начален удар. Високо признание за работата на добричката волейболна школа е и получената повиквателна за националния кадетски отбор към 16-годишния Жулиен Георгиев.

Сега вече спокойно можем да кажем, че „всичко е добре, когато завършва добре”, защото волейболът в Добрич ще продължава да се движи в правилната посока и през новата 2012 година. Благодарение на отношението на „спортните хора” в града като В. Велев и Мл. Матеев, на волейболните специалисти в школата – В. Великов, П. Пенев, Г. Цветков и К. Костадинов, както и на усърдието на самите спортисти от всички възрастови групи към клуба.

Накратко ... 2011 година беше един добър край и едно още по-добро начало за ВК ”Добруджа 07” и за спорта волейбол в нашия град.

 

 


Сходни връзки

ВСИЧКО Е ДОБРЕ,... КОГАТО ЗАПОЧВА ДОБРЕ ! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди