изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:47 EEST
Турция прекрати официалните си отношения с Франция    
По светаТурският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му прекъсва всички официални контакти с Франция, след като френските депутати одобриха законопроект, с който се криминализира отричането на арменския геноцид. Турция отзовава посланика си в Париж и отменя всички икономически, политически и военни срещи с Франция, подчерта Ердоган, цитиран от АФП и БТА.

Турският премиер бе категоричен, че страната му ще замрази и военното си сътрудничество с Франция, като прекрати съвместните учения и отмени разрешенията за достъп на френски военни самолети и кораби до турските летища и пристанища, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Планирана за януари среща за икономическо сътрудничество между двете страни също е отменена.
Турският премиер добави, че може да последват и други ответни мерки.

Ердоган определи законопроекта като "расистки", "дискриминиращ" и "ксенофобски" и каза, че той е "отворил рани" в отношенията с Париж, които "трудно ще могат да бъдат излекувани", предаде Ройтерс.

"Ние нямаме геноцид в нашата история. Ние ще разкажем на света за френските жестокости, които бяха забравени", подчерта министър-председателят на Турция пред журналисти в Анкара, цитиран от ДПА.

Днес Долната камара на френския парламент одобри закон, който третира като престъпление отричането на всякакъв геноцид, включително геноцида над арменците. Законът предвижда наказание от една година затвор и глоба в размер на 45 000 евро.

Франция призна масовото избиване на арменци през 1915 г. за геноцид със закон през 2001 г. Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000 и категорично отхвърля тезата за геноцид.

Турският вицепремиер Бюлент Арънч нарече приетия законопроект - „предателство на историята”, съобщи "Фокус".
„Осъждам френския парламент, който прие този закон, означаващ предателство на историята и историческата истина. Френският парламент обезцени нашата история и истината с приемането на този закон”, написа Арънч в своя акаунт в „Туитър”. Той обвини френските депутати, че са върнали обратно инквизицията.

По-късно министърът на външните работи на Франция Ален Жюпе изрази съжаление за решението на Турция да изтегли посланика си в Париж и призова своя съюзник в НАТО да не предприема прекомерни ответни стъпки, съобщи АФП.

Заради гласуването във френския парламент в турския град Измир се проведе протестна акция. Демонстранти скандираха лозунги, осъждащи приемането на закона пред сградата на френското посолство и заявиха, че ще бъдат сред инициаторите на иск в Европейския съд за правата на човека с настояване законът да бъде отменен.
Подобни прояви имаше и в други градове на Турция, включително в Анкара и Истанбул.

Армения пък официално благодари на Франция за това, че одобри този закон, предаде ДПА. "Франция доказа, че човешките права са най-важното от всичко. Франция показа, че няма давност за престъпления срещу човечеството и тяхното отричане е обект на осъждане", заяви арменският външен министър Едуард Налбандян. http://dnes.dir.bg

Франция обяви за престъпление отричането на арменския геноцид

Френската долна камара на парламента одобри днес закон, който третира като престъпление отричането на всякакъв геноцид, включително геноцида над арменците от страна на османските турци по време на Първата световна война.
Мнозинството от депутатите подкрепиха закона, който предизвика напрежение между Турция и Франция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Франция призна масовото избиване на арменци през 1915 г. за геноцид със закон през 2001 г. Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000 и категорично отхвърля тезата за геноцид.
Анкара гледа на този закон като на политическа маневра, насочена да спечели подкрепата на арменската общност на предстоящите догодина президентски избори във Франция.

Законът предвижда наказание от една година затвор и глоба в размер на 45 000 евро. Той трябва да бъде гласуван и от Сената, което ще отнеме минимум няколко месеца, отбелязва АФП. Привържениците на закона се надяват, че той ще бъде одобрен преди парламентът да прекъсне работа в края на февруари преди президентските избори, допълва Ройтерс.

Турският посланик във Франция ще напусне утре Париж в знак на протест срещу приемането от страна на Националното събрание на Франция на закон, който определя като престъпление отричането на арменския геноцид, предаде ДПА, като цитира говорител на посолството. Енгин Солакоглу каза, че посланикът ще отпътува за Турция за неопределен период.
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се очаква да потвърди отзоваването на посланика на пресконференция по-късно днес.

Анкара заплаши, че Турция ще замрази всякакво икономическо и дипломатическо сътрудничество с Франция, ако законопроектът бъде приет. С нарастващата роля и влияние на Турция в Близкия изток, особено над Сирия, Иран и Либия, Франция може да се сблъска с дипломатически дискомфорт, а френските фирми може да загубят изгодни договори, отбелязва Ройтерс.

Вчера турският министър на европейските въпроси загатна за възможността за ответни мерки срещу френските предприятия в случай че Франция приеме проектозакона за криминализирането на отричането на геноцидите.

Франция е петият по големина пазар на турския износ и шестият най-голям източник на внос.
"Турция е демокрация и се е присъединила към Световната търговска организация, така че не може да дискриминира страните по политически причини", заяви френският министър по европейските въпроси Жан Леонети.
"Мисля, че тези заплахи са само въздух под налягане и трябва да започнем много по-смислен диалог", добави той. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Турция прекрати официалните си отношения с Франция | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Турция прекрати официалните си отношения с Франция
Автор: Anonymous да 2011-12-23 @ 02:00 EET

Сега да видим на кого ще му изчезне кораб в международни води.... Турция я туриха да бъде в балканската геополитика, това което беше България между 60-те и 90-те. И сега като усетиха турците лабавото и почнаха да вдигат врява. Честно казано - афганистанска им работа: днеска ти яде от ръката, утре ти отхапе носа. Ам-Гъл.

Османлията чалмата фърга, ама мерака му пак е същия. То затова исторически се славят като колячи на рая. Седи, дреме башибозука, па по едно време като види числено превъзходство почва наред - жени, деца, което дойде по напред. Ако знайте добре историята, те затова и ядат пердаха на Шипка: Сакън да не пропуснат някой. фу! сволочь безподобная  

Турция прекрати официалните си отношения с Франция
Автор: Anonymous да 2011-12-24 @ 14:27 EET
да живей България !

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди