изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:16 EEST
В САЩ НОВА ДЕТСКА СТАЯ ЧАКА 5-ГОДИШНО МОМЧЕНЦЕ ОТ ДОМ „ДОБРУДЖАНЧЕ”    
Коледа Петгодишно момченце от дом „Добруджанче” в село Овчарово ще посрещне последната си българска Коледа. То е осиновено от младо семейство от САЩ. Новата му майка е социален педагог, а бащата е свещеник. Те са на 25-26 години и нямат други деца. В САЩ вече са обзавели новата стая на момченцето. Тъй като малкият може да казва само „кола” и много обича коли, стаята му изобилства с картинки на коли. Накупили са му и тениски с коли, разказва развълнувана директорката на дома Ивелина Йорданова.

В близките дни се чака да излезе решението на Министерството на правосъдието за осиновяването на момченцето, след което представители на асоциацията ще го ескортират до САЩ. Малкият е със специални образователни потребности, защото не може да говори, но е любимец на екипа на дома и всички са много привързани към него. Въпреки това приемат предстоящата раздяла с добри чувства, защото знаят, че това е най-доброто за детето. И той, както и много други деца от дом „Добруджанче”, ще намери своето семейство, където ще бъде обгрижван и обичан, ще расте в семейна среда. Преди няколко години децата в дома са били 50, след това броят им е редуциран на 30, а сега са едва 11 и се очаква три от тях да бъдат реинтегрирани съвсем скоро.

Много от децата, напуснали дома, са осиновени. Сред тях има и деца, за които никога не съм мислела, че имат шанс да бъдат осиновени, споделя Ивелина Йорданова.

Осиновителите са предимно в чужбина – в Италия, САЩ, Испания, Франция. Някои от тях се обаждат в дома, но директорката му не държи децата да поддържат връзка със социалната институция, защото смята, че пребиваването в дома е лош период в живота им. В новата си среда, в новите си семейства, осиновените деца от дом „Добруджанче” се чувстват много добре, бързо успяват да се интегрират и са щастливи, а родители им са много доволни. Важното е, че децата се чувстват обичани, а потенциалът им излиза наяве. Те не се различават от останалите деца в средата си, освен по по-матовия тен на кожата.

 И тази година коледното тържество ще зарадва децата от дома. За подаръците им са се погрижили добри хора. Чрез Фейсбук жена, която е началник на отдел „Закрила на детето” в Хисаря, е осъществила контакт с ръководството на дома в с. Овчарово и е насочила към него свои приятели от Германия, пожелали да направят дарения. С парите за закупени много хубави подаръци на децата. За двете момиченца са купени колички и кукли с биберони, каквито те са си пожелали, както и шоколади. Луксозни играчки има и за момченцата. Дори цялото дарение не е похарчено и част от средствата са внесени по сметка в общината. Родителите от САЩ, които чакат 5-годишното момченце, също са направили дарение от 1000 долара по случай Коледа. Когато през лятото пристигнали в Овчарово, видяли, че директорката сама боядисва радиатори. Тогава поискали и те да се включат в боядисването или да помогнат по някакъв начин, заедно със своите родители, които също били тук. И решили да направят дарение от 1000 долара за Коледа.

На Бъдни вечер в дома ще се спази традицията и всички - като многолюдно семейство, ще седнат на трапеза със седем постни ястия, ще има икона и свещ. Подаръците децата ще могат да разопаковат сутринта на Коледа, още по пижами. А, за някои това ще е последната Коледа в социалната институция, преди да намерят топлината на новите си семейства. НДТ

 


Сходни връзки

В САЩ НОВА ДЕТСКА СТАЯ ЧАКА 5-ГОДИШНО МОМЧЕНЦЕ ОТ ДОМ „ДОБРУДЖАНЧЕ” | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
В САЩ НОВА ДЕТСКА СТАЯ ЧАКА 5-ГОДИШНО МОМЧЕНЦЕ ОТ ДОМ „ДОБРУДЖАНЧЕ”
Автор: Anonymous да 2011-12-24 @ 22:25 EET
Чест и слава за директорката на дома в с.Овчарово.Тя направи тази институция в добро място за живеене на тези нещастни деца,в трамплин за техния житейски път,загърбвайки личния си живот,превъзмогвайки обидите и унижението  на "човека " облечен в държавна власт,кмета на община  селска Петко Петков.Госпожо Йорданова,Вие ще бъдете една от най щастливите "многодетни " майки,а на съзнанието,на кмета П.Петков,ако изобщо има такова ще тежи проклятието на тези нещастни деца.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди