изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:17 EEST
Журналисти: Премиерът да не се подвежда за Деница Петкова    
Новини
Професионалната кариера на новоназначената зам.-министърка на правосъдието Деница Петкова трябва да бъде детайлно преразгледана, тъй като крие доста съмнителни факти. Това споделиха пред bTV журналистите Катя Касабова и Божидар Божков.


През 2003 година тя е съдия-докладчик по известното дело за клевета срещу бургаския журналист Катя Касабова (репортер в регионалния в. „Компас“). В разплитането на историята участва и Божидар Божков (кореспондент на в. „Сега“), който също е даден на съд пред бургаското съдилище. Журналистите са съдени от четирима инспектори от образователното министерство заради тяхно разследване.

Двамата публикуват разкритията си как се заобикалят изпитите за приемане в елитните училища в града като 74 напълно здрави деца се пишат за болни от експертна комисия, за да бъдат включени в специалните приемни квоти. Заради това много други деца, положили изпитите, не са успели да учат там, където са искали. След разследването на двамата комисиите за приема на болни ученици в гимназиите са били подменени, но и това не се оказва е достатъчно приемливо доказателство за съда.

Разследването води до множество награди, включително наградата за журналистика „Паница“, както и награда на от фондация „Свободна и демократична България“. Освен награди обаче те получават и съдебно дело за клевета, заведено от експертите в комисията. През 2003 година съдия Деница Петкова произнася решение, с което Катя Касабова е осъдена да плати на четиримата експерти съответно 7500 лева. Божидар Божков е осъден за 6300 лева.

През април 2011 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург оправдава Катя Касабова по заведеното от нея дело срещу България. “Решението на Европейския съд от тази година е прецедент в българското правораздаване, защото се отнася за нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека”, коментира журналистката. Тя припомни, че мотивите на съдия Деница Петкова били, че “трябва да се спазват нормите на съветското право”.

“Това си беше умисъл, тъй като тогава и районният съд, и прокуратурата, и МВР, и местните политици бяха на едно ниво, едно цяло. Деца на големци, на хора с връзки, бяха приемани на мястото на техни болни връстници. Тъй като тези хора са били свързани помежду си, нямало е как да не се поддържат”.

Журналистите не смятат, че решението за избор на нов правосъден министър трябва да се ревизира. “Просто искаме господин премиерът да си направи своите изводи и да поиска от бургаското МВР да му предоставят повече информация по случая, за да не бъде подвеждан”, каза Катя Касабова. http://www.blitz.bg

България осъдена в Страсбург заради нов зам.-министър

Двама нови зам.-министри са назначени в Министерство на правосъдието


 


Сходни връзки

Журналисти: Премиерът да не се подвежда за Деница Петкова | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Журналисти: Премиерът да не се подвежда за Деница Петкова
Автор: Anonymous да 2011-12-27 @ 11:02 EET
НОВА КАЛИНКА!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди