изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:30 EEST
ОТКРИТИЯ НА 2011 Г.    
Новини

ОТКРИТИЯ НА 2011 Г.



Учени от Йейл създадоха първия антилазер в света

Екип физици от Йейлския университет в САЩ е създал първото устройство в света, което може да неутрализира лазерен лъч, или т. нар. антилазер, писа BBC. Устройството на практика може да абсорбира напълно лазерен лъч, насочен към него. Антилазерът обаче не е предназначен да служи като защита срещу мощни лазерни оръжия, по думите на самите изследователи. Вместо това те смятат, че устройството ще може да се използва в следващото поколение суперкомпютри, които ще се базират на компоненти, използващи светлина вместо електрони.

Китайците разкриха тайната на привличащия лъч на извънземните

Китайски учени обявиха, че тайната на лъча, с който пришълците отвличат хора и животни, е  разкрита. На първо място, изследването на въздействието на светлинния лъч е било да докаже или опровергае свидетелствата на очевидци, които, според тях, са били отвлечени от пришълци, като с лъч са били притеглени в „летящата чиния“. Изследването е проведено от екип в университет Фудан в Шанхай, начело с Юн Чен (Jun Chen), както и учени от Хонг Конг. В проучването те са успели докажат, че т. нар. „извънземен трик“ с лъчите не е свръхестествено явление, а само физика.

Япония пусна нов влак-стрела
Нов влак, движещ се с 300 км в час, направи първия си курс от Токио до Шин-Аомори, в северната част на главния остров в Япония, съобщи Euronews.
„Хаябуса”, или „сокол-скитник”, е по-бърз от предишния модел, който е бил пуснат преди 14 години. Очакването за този пръв курс на „Хаябуса” е било така вълнуващо, че цената на билетите е достигнала стотици евро, като бе съобщено, че един билет дори е бил продаден за хиляди евро.

Учените отвориха вратата към безсмъртието

Японски експерти от Института по регенеративна медицина при университета в Киото, чрез случайни генетични манипулации, са успели да превърнат една нормална клетка в „универсална“, способна да се развива в различните вътрешни органи, мускулна  и нервна  тъкан. Това е наистина революционно откритие.

 

Учени съхраниха антиматерия в продължение на около 16 минути

В Antihydrogen Laser Physics Apparatus (ALPHA) към лабораторията за физика на елементарните частици в ЦЕРН, Женева, Швейцария, успяха да съхранят антиматерия в продължение на близо 16 минути. Екипът е задържал антиводород в „магнитен капан” цели 1000 секунди, което е около 10 000 пъти по-дълго от досегашните подобни опити. Екипът първо охлажда антипротоните, използвани за получаването на антиводорода, така че да понижат енергията. Това позволява да се вкара по-голямо количество антиматерия  в „капана”, което повишава шанса нейните антиатоми да оцелеят за рекордно дълъг период от време.

Откриха втора луна в орбитата на Земята

Край Земята бе открит нов естествен спътник, който се движи по нейната орбита, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки британски медии. Изследването е извършено от ирландски учени. Чрез използване на работещия в инфрачервения спектър космически телескоп WISE те установили, че на разстояние 19 милиона км от Земята по нейната орбита лети голям астероид с диаметър около 400 км. Астероидът е получил обозначението 2010 SO16. По мнението на учените, той е станал спътник на Земята преди 250 хиляди години. Според астрономите е възможно астероидът да се е образувал преди 4,4 милиарда години, когато - в резултат на катастрофален сблъсък на неизвестно небесно тяло с нашата планета, се е появила и Луната.

Ще ни поставят белега на звяра под формата на желе

Американски учени от Университета на Южна Калифорния са изобретили устройство, което може да записва информация и да я запазва като флаш карта.  Новият продукт  може да бъде интегриран  вътре в човека. Иначе казано, човек може да  се обзаведе с изкуствена памет.
Изобретението бе определено като пробив в областта на биологично съвместимите електронни устройства.

Разкритие! Божествената частица съществува!

Божествената частица Хигс бозон е била открита от учени в ЦЕРН, сред които и българи от Софийския университет. Божествената частица, създала света, съществува! Учените  успяха да открият мистичния Хигс бозон, който ще преобърне цялото ни разбиране за Вселената. Досега теорията за Големия взрив издишаше заради липсата на обяснение какво е взаимодействало с частиците, които са се пръснали из Космоса.

 

 


Сходни връзки

ОТКРИТИЯ НА 2011 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди