изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:07 EEST
Масов бой за Богоявленския кръст    
ОбществоМасов бой стана за Богоявленския кръст в Благоевград. Крясъците на желаещите да спасят кръста в Пловдив пък разгневиха Пловдивския митрополит Николай. 16-годишна скочи в Янтра. Кметът на Кърджали пък подкара скутер в Арда. В Кюстендил пък изгубиха кръста.


80 души се включиха в надпреварата на Йордановден в Благоевград. 32-годишният Николай Иванов от кв. "Струмско" хвана кръста, предаде "Фокус".
От оспорваната надпревара, превърнала се в меле, той излезе от водата ранен. Иванов работи в сферата на строителството.
От ръководството на благоевградската църква бяха направили малко вирче в реката, за да се събере повече вода и да се потопи кръстът. За победителя има парична награда.

Миналата година също имаше бой в Пазарджик между 25 ентусиазирани младежи и неочаквано появил се 32-годишен ром във водите на река Марица, който успя да грабне кръста. http://dnes.dir.bg

Пловдивският митрополит Николай пък заплаши, че няма да хвърли кръста, ако желаещите не спрат да крещят, предаде Дарик радио. От студа и адреналина младите хора, събрали се в река Марица, се поизнервиха по време на молитвата и започнаха да пеят патриотични песни, което ядоса владиката.
"Не се подигравайте със святата молитва", обърна се той към тях по микрофоните. Думите му развеселиха младежите, но не укротиха ентусиазма им. В отговор те запяха „Боят настана".
Повече от 40 минути около 60 мъже и момчета стояха в Марица и чакаха дядо Николай да отслужи водосвета. 23-годишният Владо Батаклиев хвана кръста. Момчето е от Пазарджик, студент е по Приложна математика в Пловдив.

Тази година сред желаещите да уловят кръста беше и 31-годишният французин Боана Мзе от Лион. Той е на ваканция заедно със съпругата си и се е хвърлил в реката, за да уважи тъща си, която се казва Йорданка.
Сред участниците беше и 21-годишен мъж, който дойде от леденото хоро в Калофер. Над 200 души се хванаха на традиционното мъжко хоро във възрожденския град.

Недоразумение стана и с Богоявленския ритуал в Сливен. За 11.30 часа беше обявено хвърлянето на кръста в шадравана до сградата на общината. Ритуалът обаче се провел с час и половина по-рано, в 10.00 часа. Отец Павел хвърлил кръста в шадравана и той бил изваден от 13-годишния Милен, уученик в 7 клас. Останалите желаещи да скачат за кръста изчакаха да стане 11.00 часа и след като ритуалът не се проведе, скочиха за здраве в шадравана.

На Йордановден повече от 50 младежи от Велико Търново, повечето от които курсанти от Националния военен университет "Васил Левски", влязоха в ледените води на Янтра. За първи път в ритуала се включи 16-годишна ученичка, но за кръста се пребори четвъртокурсникът старши сержант Йордан Николаев, 24-годишен бъдещ танкист от Русе.

Светлин Драганов на 34 г. пък извади кръста от Дунав в Силистра за 11-и път.

След като Енорийският свещеник в Кърджали Отец Петър хвърли кръста от скутер, управляван от кмета Хасан Азис - 22-годишният студент Величко Карабойюков от Националната спортна академия извади кръста от водите на река Арда.
Той получи парична награда.

Богоявленският кръст бе изгубен в река Банщица в Кюстендил. Първоначално се хвърлиха над 10 души, които го изпуснаха в мътната река. Повече от един час ентусиастите претърсваха мястото.
Миналата година кръстът не бе намерен в р. Черна в Смолян.

25-годишният Харалампи Желев пък извади кръста от водите на река Чая в Асеновград, предаде Радио Пловдив. Победителят получи от кмета д-р Емил Караиванов парична награда и дъбово буренце с асеновградски мавруд. Над 20 смелчаци се хвърлиха в надпреварата за улавянето на Светия кръст.

22-годишният студент от Варна Добромир Вълев извади кръста от Черно море. 47 мъже опитаха късмета си. Най-младите от тях бяха 12-годишният Калоян Гичев и 14-годишният Карло Тодоров. Най-възрастният участник в ритуала беше 72-годишният Васил Тепеделенев. Той скача за кръста повече от 15 пъти.

В състезанието на Йордановден в Балчик се включиха 19 мъже, сред които англичанинът Пол, както той се представи. Той от две години живее в село Соколово. Миналата година чул за християнския празник Йордановден и е решил тази година да участва. Пол заяви, че не е кой знае колко голям плувец и не се страхува от студената морска вода, след като излезе от нея призна, че е леко в шок, но се чувства горд, цитира го "Фокус".

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия беше отслужен пред паметника на Незнайния воин в София от Знеполския епископ Йоан и Стобийския епископ Наум, предаде БТА.
На ритуала бяха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Аню Ангелов, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Православната църква празнува днес Богоявление - Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда, на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

 


Сходни връзки

Масов бой за Богоявленския кръст | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди