изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-10 @ 03:17 EEST
ПОРЕДЕН ИСК СРЕЩУ КУПУВАЧ НА ИМОТ ПО „ДАМБАТА” В БАЛЧИК    
НовиниОкръжният съд е дал ход и е назначил съдебно-техническа експертиза по гражданското дело, образувано по искове на държавата чрез министъра на регионалното развитие и благоустройството и пълномощника му Областен управител на област Добрич, против „ЗАРИ СС” ООД гр. Балчик.


Държавата претендира фирмата да бъде осъден да й предаде владението на недвижим имот земя с площ от 4 813 кв. м. на „Дамбата” в Балчик. От МРРБ искат да бъде установено, че имотът е придобит от „ЗАРИ СС” ООД в резултат на нищожен договор и не е негова собственост. Цената на всеки от предявените три иска е 113 707,12 лв.
От пресцентъра на Окръжния съд уточняват, че исковете са предявени през 2010 г., но на 19.11.2010 г. съдът е спрял делото, защото е преценил, че от значение за решаването му е административно производство, свързано с установяване на действителността или нищожността на заповед на областния управител на Добрич от 25.05.2009 г. С нея дружеството е определено за купувач на недвижимия имот.
Процесът е възобновен въз основа на решение на Върховния административен съд от 08.11.2011 г., с което се оставя в сила решение на Добричкия административен съд от 08.07.2011 г., с което е обявена нищожността на заповедта на областния управител.
По делото пред Окръжен съд – Добрич, от МРРБ твърдят, че с договор от 09.07.2009 г. за продажба на недвижим имот, актуван като частна държавна собственост, е продадена на ответника по делото земя с площ 4 813 кв. м. Така на „ЗАРИ СС” е прехвърлено право на собственост върху имот със статут на изключителна държавна собственост. Претендира се, че са нарушени Конституцията на Република България, Законът за държавната собственост и Правилникът за приложението му. Посочва се, че имотът е изключителна държавна собственост и неправилно е актуван като частна държавна собственост. Не е допустима продажбата на имоти от този вид, тъй като е част от хидротехническо, брегоукрепващо съоръжение – „Дамба” в гр. Балчик, изградено в акваторията на Черно море. Строителството му е извършено с европейски средства в рамките на Проект „България – защита на речните и морските брегове от ерозията и абразията на водата и свързаните с тях свлачищни процеси” и е финансиран чрез държавен заем от Европейската инвестиционна банка. Ищецът смята, че е нарушен също Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който регламентира, че не може да бъдат обявени за частна държавна собственост и да бъдат предмет на разпоредителни сделки брегоукрепителните и брегозащитните системи. По тази причина юрисконсултите на държавата твърдят, че договорът за продажба на имота има невъзможен предмет по Закона за задълженията и договорите, а след като е нищожен контрактът не може да породи вещно прехвърлително действие по Закона за собствеността.
Ответникът „ЗАРИ СС” ООД оспорва предявените искове и иска да задържи имота, докато му се върнат парите, които е платил за имота.
По делото Окръжният съд е назначил съдебно-техническа експертиза, която трябва да идентифицира имота и да отговори какъв е бил статутът му преди актуването му като частна държавна собственост, идентичен ли е имотът в акта за частна държавна собственост с този, обект на продажба с договора от 09.07.2009 г., да се идентифицира брегоукрепителното съоръжение и дали то се ползва по предназначение, какъв е бил имотът преди актуването му като частна държавна собственост и други.
 


Сходни връзки

ПОРЕДЕН ИСК СРЕЩУ КУПУВАЧ НА ИМОТ ПО „ДАМБАТА” В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди